A honvédelmi miniszterrel csatáznak a kormányváltók

Fotó: Vs.hu, Kozma Zsuzsi

-

Az ellenzéki összefogás pártjai szerint Hende Csaba honvédelmi miniszterként akár biztonsági kockázatot is jelenthet Magyarország számára. A horvát légtér magyar védelméről tett és azóta cáfolt kijelentése miatt azonnal távoznia kell posztjáról. Hende Csaba erre reagálva közölte: nem értik a horvát partnert.


Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi államtitkár kedden azt mondta, hogy maga az ügyészség cáfolta a honvédelmi miniszter azon bejelentését, amely szerint vádat emeltek volna az ellenzéki politikus ellen. Vadai egyébként büntetőfeljelentést tesz Hende Csaba ellen rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt.

Ezt tetőzte a miniszter vasárnap, amikor azt állította, hogy a magyar légierő fogja ellátni a horvát légtér védelmét, ám ezt a horvát nemzetvédelmi minisztérium cáfolta. Vadai szerint ostobaságot beszélt a tárcavezető akkor is, amikor azt mondta, hogy mostanra vált teljessé Magyarország teljes légtérvédelme, holott ez eddig is teljes volt. Az a legkevesebb, hogy Hende Csaba azonnal távozik a tárca éléről - fogalmazott Vadai Ágnes.

Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja szerint Hende Csaba honvédelmi miniszterként akár biztonsági kockázatot is jelenthet Magyarország számára. A Horvátország légterének védelmével kapcsolatos nyilatkozatával az elmúlt tíz év legnagyobb külpolitikai és katonai baklövését követte el. Azonnal le kell mondania, mert mind emberileg, mind szakmailag alkalmatlan erre a feladatra, szégyent hoz a honvédségre - tette hozzá.


Hende Csaba nem érti a horvátokat

A VS.hu az ellentmondások feloldását kérte honvédelmi tárcától. Válaszukban nem reagáltak a Vadai Ágnes személyét érintő kérdésre, míg a horvátországi légtérvédelem kapcsán az alábbi MTI-nek adott nyilatkozattal válaszoltak.  A honvédelmi miniszter szerint várhatóan szakértői tárgyalásokon fognak egyeztetni a Magyar Honvédség esetleges horvát légtérvédelmi feladatairól. Hende Csaba kedden közölte: a magyar részvételt a horvát védelmi miniszter helyettese vetette fel, ezért nem érti a horvát partnert. Ismertetése szerint ugyanis a lengyel, a cseh, a szlovák, az osztrák, a szlovén, a horvát és a magyar védelmi miniszterek, illetve államtitkárok jelenlétében hangzott el, hogy Horvátországnak, az ukrán helyzetre is tekintettel, át kell gondolnia légtere multinacionális védelmének lehetőségét, és ebben a horvát védelmi miniszter helyettese egyértelműen Magyarország szerepét vetette fel.

Hende Csaba nyugtázta ezt a kérést és megállapodtak abban, hogy az ügyben katonai szakértői szinten megkezdik a tárgyalásokat. A honvédelmi miniszter ugyanakkor kiemelte: megérti, hogy ez a kérdés Horvátországban „belpolitikai hullámokat” vert, ezért, hogy a további kényelmetlenségeket elkerüljék, az ügyet katonadiplomáciai csatornákon keresztül tárgyalják.


A honvédelmi tárca vezetője vasárnap Kunszálláson beszélt arról, hogy a visegrádi négyek és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek, illetve államtitkárainak közös tanácskozásán Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére. A horvát nemzetvédelmi minisztérium (MORH) azonban hétfői keltezésű közleményében azt írta: Horvátország nem kérte Magyarországtól, hogy a magyar légierő lássa el a horvát légtér védelmét. A MORH közlése szerint a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak találkozóján részt vett a horvát honvédelmi miniszterhelyettes, de a tárgyaláson nem volt szó az említett kérdésekről és horvát-magyar szerződésről sem egyeztettek. A horvát fegyveres erők képesek a légtér ellenőrzésére és védelmére, amely képességet a jövőben is biztosítani tudják - hangsúlyozta a MORH.