A honvédelmi miniszter védte meg Andy Vajnát

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


Orbán Viktor kormányfő helyett Simicskó István honvédelmi miniszter válaszolt arra az ellenzéki kérdésre, amely Andy Vajna üzleti érdekeltségeinek kormányzati támogatását firtatta.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik képviselője azt kérdezte, milyen jogon részesíti előnyben a kormány Andy Vajnát. „Kaszinóinak nyereségét adóparadicsomba menekíti (…); nem erőssége az adómorál” – fogalmazott. „Miért éri meg a kormányzatnak ennek a helyzetnek a fenntartása?” – kérdezte Hegedűs Lorántné.

A politikus ezzel arra utalt, hogy Andrew G. Vajna több kaszinót is működtet az országban, ezeket külföldi hátterű cégek működtetik, amelyek zömében nem Magyarországon adóznak.

Simicskó válaszában azt mondta: Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként fontos szerepet tölt be a hazai filmiparban, külföldön megszerzett tudásával erősíti a magyar filmkultúrát, „rendet teremtett a filmfinanszírozást jellemző korábbi káoszban”. Szerinte Vajna kiválóan végzi a munkáját, ezt bizonyítja, hogy a Saul fia Cannes-ban komoly díjat nyert. Antonio Banderas és Christopher Lambert pedig Magyarországon forgat – sorolta Simicskó a kormánybiztos érdemeit.

Simicskó arról is beszélt, hogy a Horthy-korszakban Klebelsberg Kuno idején beindult a hangosfilm gyártása. Abban az időszakban sok magyar filmet vetítettek a mozik, most is fontos, hogy olyan filmek készüljenek, amelyek Magyarországot mutatják be.

Sneider Tamás jobbikos képviselő szintén a kormányfőt akarta kérdezni. Ebben az esetben is Simicskó helyettesítette volna Orbán Viktort, de Sneider ezt nem fogadta el.