A honvédelmi miniszter szerint bármikor megtámadhatnak minket

Fotó: MTI / Marjai János

-

Magyarországon is bármikor bekövetkezhet terrortámadás annak ellenére, hogy a kormány mindent megtesz ennek elkerülése érdekében – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Egerben, sajtótájékoztatón.


Simicskó István kifejtette: Európában már vannak olyan városok, ahol a bevándorlók aránya meghaladja az ötven százalékot, az elmúlt egy-másfél év pedig egyértelműen bebizonyította, hogy a migránsáradat, a bevándorlás összefüggésben van a terrorizmussal, hiszen Európa-szerte jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség, a terrorveszély.

Az 1552-es egri diadallal párhuzamot vonva a miniszter felidézte: az egriek az akkori világ legerősebb hadseregével rendelkező oszmán birodalom katonáival szemben álltak hősiesen helyt, miközben a korabeli Európa, miként most is, megosztott volt. Azt mondta, látható, hogy a keresztény értékek korántsem kellő hangsúllyal jelennek meg. Az Európai Unió alapokmányában még utalás sem szerepel a kereszténységre, noha Európa az egyetlen kontinens, amely a kereszténységnek köszönheti a létezését, történelmét. Hozzátette: az európai lakosság mindössze kilenc százaléka vallja magát hívő keresztény embernek, miközben a tömegesen érkező migránsok nagyon erős, más hittel rendelkeznek.

Szavai szerint ez azt jelenti, hogy az európai politikusoknak, vezetőknek tanulniuk kell a történelmi hibákból, és egyfajta egységes álláspontra kell törekedniük. Látni kell a tömeges migráció veszélyeit, a megoldást pedig nem a betelepítési kvóta jelenti.

A miniszter arról is beszélt, hogy a hideg idő beálltával a földközi-tengeri embercsempész-útvonalak visszaszorulnak, és a súlypont a nyugat-balkáni folyosóra helyeződik, így Magyarország déli határain is fokozódni fog a nyomás. A kormány éppen ezért a határ megvédésén túl a kiváltó okok kezelésében is részt vesz, egyben azt javasolja az EU vezetőinek, hogy a hangsúlyt a válsággócokban jelentkező problémák megoldására helyezzék.