A honvédelmi miniszter cseréje után mozgósítják a hadsereget

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-


Alig két nappal azután, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott, minden korábbinál drasztikusabb intézkedések kezdődtek a honvédségen belül - írja az Index.

A lap szerint a szerdán a honvédelmi tárca által fenntartott Honvéd Kórházban lajstromozni kezdték az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről. Ennél is nagyobb arányú belső vezénylésekre utal, hogy a laktanyákban mozgósítást rendeltek el.


Az M5-ösön fényképezték ezt a menetet


A gyorsítás valószínűleg annak köszönhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában hétfőn este előre be nem jelentett határszemlét tartott Röszke térségében.

Orbán ezt követően a Magyar Időknek azt mondta: Fel kell gyorsítani a kerítésépítést, és ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani. Mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben.

A menekülthelyzetre hivatkozva a kormány törvénymódosító csomagot vitt a parlament elé. A változtatások lehetővé teszik, hogy katonákat is bevessenek a határvédelembe.

Az M1 Híradója szerda este arról számolt be, hogy a Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül egy szerdán kezdett gyakorlattal.

Eszerint a honvédség megkezdte a felkészülést és kitelepülést a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlatra, ami a technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti az ország közútjain. Fokozott katonai jelenlét tapasztalható többek között Hódmezővásárhelyen, Baján és a két város melletti településeken - írták.