A Honvéd Kórházba szállították a Gripen pilótáját

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel már a Honvéd Kórházban kezelik a Gripen vadászgép pilótáját, aki katapultált Kecskeméten, miután kényszerleszállást hajtott végre a géppel.


Budapestre vitték, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban kezelik azt a Gripen-pilótát, aki katapultált szerdán Kecskeméten. Az őrnagy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, állapota stabil - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.


A közleményben azt írták: a pilóta „példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált.


A vadászgép javítható

A honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépe kevéssel 9 óra után kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később „deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így „félállásban" maradt.

A honvédség azonnal riasztotta a mentő- és tűzoltóegységeket. A légi kutató-mentő szolgálat és az Országos Mentőszolgálat szentesi helikoptere Kecskemétre települt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasra szállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. A manőver során azonban a gép balra kitört a betonon, így a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok alapján a vadászgép javítható - olvasható a HM közleményében.


Nincs összefüggés a másik Gripen-baleset és a mostani között

A honvéd vezérkar helyettes főnöke, Orosz Zoltán altábornagy korábbi, szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta.

Teljesen normális eljárásnak nevezte, hogy az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a földön maradnak, de a meghibásodás jellege nem olyan, hogy „a típust le kellene tiltani". Összefüggés a csehországi balesettel nincs - jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, „láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma".

A cáslavi reptéren május 19-én történt másik Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd illetékesek - mondta, hozzátette: hasonló vizsgálatot folytat le a HM ebben az ügyben, mint a csehországi esettel kapcsolatban. Egy másik kérdésre válaszolva Orosz Zoltán közölte: nem gátolja az ország légtérvédelmét és vállalt nemzetközi vállalásainak teljesítését, hozzátéve, hogy a két gép kiesése természetesen okoz nehézségeket.