A holokausztról kell olvasnia a népirtást tagadó férfinak

-

A Gyöngyösi Járási Ügyészség nevelő célzatú magatartási szabályokat írt elő annak a gyöngyösi férfinak, aki tavaly Facebookon holokauszttagadó montázst tett közzé. A férfi kötelessége, hogy saját költségén ellátogasson a budapesti Holokauszt Emlékközpontba, és az ott megtekintett kiállításról számoljon be pártfogójának, valamint olvassa el a Holokauszt című könyvet. Ha mindezt nem teszi meg, vádat emelnek ellene.


A 33 éves férfi tavaly szeptemberben űzött gúnyt a holokausztból egy montázzsal a Facebookon. A férfinek akkor megközelítőleg 4000 ismerőse volt, ezeknek a személyeknek egy része is láthatta az Auschwitz II. (Birkenau) megsemmisítő tábort „Auschwitzlandként” bemutató posztot. A kép egy közismert vidámpark logóját stilizálta a haláltábor bejárata fölé, és egyebek mellett a „világ legnagyobb mesetábora” feliratot illesztette a készítője az auschwitzi kapura. „Az ábra a Birkenau megsemmisítő táborban történt eseményeket – a történelmi tényeket meghamisítva – jelentéktelen nyári táborozásként tüntette fel” – áll a Heves Megyei Főügyészség közleményében.


A férfi ellen a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt – végül ügyészi intézkedést eredményező – büntető eljárás indult. A Gyöngyösi Járási Ügyészség a nyomozás lefolytatását követően két évre elhalasztotta a vádemelést a büntetlen előéletű gyanúsítottal szemben, ezzel egyidejűleg ugyanakkor – pártfogó felügyeletének elrendelése mellett – nevelő célzatú magatartási szabályokat írt elő a számára, mivel ettől várható leginkább, hogy jövőbeni magatartásában kedvező hatás mutatkozik.


Ennek megfelelően a Gyöngyösi Járási Ügyészség a férfi kötelességévé tette, hogy saját költségén látogasson el a budapesti Holokauszt Emlékközpontba, és az ott megtekintett kiállításról számoljon be pártfogójának, valamint olvassa el a Holokauszt című könyvet. Amennyiben a cselekmény elkövetését egyébként beismerő terhelt a határozatban előírt magatartási szabályokat nem tartja be, vagy a pártfogóval nem tart rendszeres kapcsolatot, vele szemben vádemelésre kerül sor – hangsúlyozzák a közleményben.