A hollandok nem kérnek a török elnök kampányából

Fotó: MTI/EPA / SEDAT SUNA

-

A németek után Hollandia is vitába szállt Törökországgal.


Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről, amely még több hatalommal ruházná fel Erdogan elnököt. A szavazásra az Európában élő törökök is jogosultak, ezért igyekeznek most török politikusok itt is kampányrendezvényeken részt venni - írja a Privátbankár.

Ám Hollandia a török választási kampányt nem kívánatosnak minősítette az országban, miután egy török miniszter Rotterdamban akart választási rendezvényt tartani.

Németországban az utóbbi napokban több város, így Köln, Gaggenau, Frechen elutasította hasonló rendezvények megtartását, szervezési okokra és biztonsági megfontolásokra hivatkozva. Gaggenau városában ez után ki kellett üríteni a városházát, mert bombafenyegetés érkezett, bombát azonban végül nem találtak.

A török-német viszony mindenesetre nagyon elmérgesedett az utóbbi napokban, a két ország között állandóak a kisebb-nagyobb ütésváltások. Pénteken az keltett botrányt, hogy Erdogan elnök például kémnek és a kurdok ügynökének nevezte a nemrég Törökországban vizsgálati fogságba helyezett, török származású német újságírót. Nemrég berendelték a törökországi német nagykövetet is.