A holland internet fuldoklik a túl sűrű WIFI-hálózatban

Fotó: Getty Images/Fuse / Fuse

-

Túlzsúfolt a virtuális tér Hollandia számos térségében, a lakónegyedekben illetve a nagyvárosok központi részein egymással mintegy versengő WIFI-hálózatok jelentősen rontják az internetezés minőségét és gyorsaságát - állapította meg egy holland tanulmány.


Az érintett, sűrűn lakott körzetekben élők legalább ötven százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak az internet-használattal kapcsolatos problémáik.


A vizsgálat során az ország 180 különböző körzetében végeztek méréseket, és megállapították, hogy az országban általánosan használt 2,4 gigahertzes frekvencia nagyon rövid időn belül teljesen telítődik.

Jelenleg egy két- vagy háromtagú háztartásban - a mobiltelefonokat, számítógépeket, táblagépeket, televíziókat és nyomtatókat is figyelembe véve - átlagosan minimum 10 elektronikus eszköz akaszkodik rá egy-egy WIFI-hálózatra. Egy nagyobb, többgyermekes családban pedig ez a szám meg is sokszorozódhat. A zsúfoltság jelentősen növeli a letöltési időt, csökkenti a böngészés sebességét és rontja az internetes csevegés minőségét.

A vizsgálat nyomán a szakértők azt tanácsolták a lakosságnak, hogy minél többen váltsanak át az 5 gigahertzes sávra, amivel nagymértékben javíthatnák az internetkapcsolat minőségét.