A hitelezők elengedik az ukrán államadósság egy részét

-

Kijev nemzetközi hitelezői beleegyeztek abban, hogy leírják a velük szemben fennálló ukrán államadósság egy kis részét – közölte jól értesült forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.


Ukrajna azt akarta, hogy a hitelezők az adósság 40 százalékát írják le. A hitelezők erre nem voltak hajlandóak, és a nézeteltérés miatt hónapok óta gyakorlatilag egy helyben álltak a tárgyalások.


Az elmúlt napokban azonban változott a helyzet. Kijev ugyanis jelezte, hogy a korábban vártnál kisebb mértékű adósságelengedéssel is beérné. A hitelezők késznek mutatkoznak ezt teljesíteni, cserébe, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések az ukrán adósság szerkezetének átalakításáról.

Kijev összesen 23 milliárd dollár hitel átütemezéséről kezdett tárgyalásokat közvetlenül azután, hogy februárban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem 5 milliárd dolláros részletét március 13-án kapta meg. A következő részlet megítéléséről valószínűleg pénteken dönt az IMF igazgatótanácsa.