A hírszerzés titkos alapjából is lophatott a volt dél-koreai elnök

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

Az ügynökök üres parkolókban, az elnöki palota közelében lévő sikátorokban adták át a pénzt.


A leváltott dél-koreai elnököt a hírszerzés több millió euró értékű titkos pénzügyi alapjainak eltulajdonításával is vádolják. Az ügyészség szerint Pak Gun Hje 2013 és 2016 közepe között havonta 39 ezer és 156 ezer eurót (12-48 millió forint) kapott a Nemzeti Hírszerzési Szolgálattól (NIS). A teljes összeg mintegy 2,9 millió euróra (895 millió forint) rúg; a pénzeket a hírszerzés ügynökei az elnök tanácsadóinak adták át üres parkolókban, az elnöki palota közelében lévő sikátorokban.

A Yonhap szerint a pénz a hírszerzés különleges pénzügyi alapjaiból származik, amelyekkel a hivatal elszámolás nélkül gazdálkodhatott.

Egyelőre nem tudni, hogy a Pak a pénzt mire költötte, állítólag személyes használatra, illetve támogató csoportjainak pénzelésére fordította.

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát tavalyelőtt azért távolította el hivatalából a parlament, mert bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pakot zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolják, ha elítélik akár életfogytiglani börtönt is kaphat.