A high-tech zuhany minden, csak nem megoldás a világ gondjaira

-

Hárommillió dollárt, azaz körülbelül 830 millió forintot gyűjtött össze a Kickstarteren a Nebia nevű – ugye kapaszkodnak kicsit az asztallapba? – zuhanyfej. A tervező azt ígéri, hogy az eszköz a tisztálkodáshoz elhasznált vízmennyiséget hetven százalékkal csökkenti.


A Nebia trükkje, hogy a fúvókái őrületesen apró vízcseppeket állítanak elő. Így sokkal kevesebb víz is elég ahhoz, hogy beterítse az embert. Állítólag olyan érzés, mintha beleugranánk egy felhőbe. A Kickstarter-videó szerint – amelynek, ne felejtsük el, fő célja a pénzszerzés – a Nebiában alkalmazott fúvókatechnológia csak a rakétahajtóművekben és egyes orvosi berendezésekben található meg.

A kampányoldalon számításokat is közölt a Nebia csapata a teljesen beláthatótól – egy átlagos négyfős kaliforniai család évente 400 dollárnyi vízdíjat spórolhat meg – az egészen elborultig. Az utóbbi szerint, ha egész Kalifornia (lakosság: 38,8 millió fő) átállna a 400 dolláros zuhanyfejre, akkor évi 3,9 milliárd dollárt takaríthatna meg az állam, illetve nem locsolnának el feleslegesen durván fél Balatonnyi (768 millió köbméter) vizet. Ezzel egyébként a cég sem járna rosszul. Ha négyfős családokat és családonként egy zuhanyzót feltételezünk – ami nem feltétlenül fedi az állam demográfiai megoszlását, de legalább egyszerű vele számolni –, akkor is 3,9 milliárd dollárt söpörne be a cég. Ezért már megéri reggel felkelni.A Nebiának már most vannak rajongói és befektetői. Például Tim Cook, az Apple vezetője is közéjük tartozik. Érhető módon a zuhanyberendezés egyáltalán nem hasonlít azokhoz a zuhanyrózsákhoz, amelyeket a barkácsáruházakban pár ezer forintért meg lehet venni. Dizájntárgynak tűnik, a jövő részének, nem csak valaminek a fürdőszobában.


A szuper zuhanyműszer kritikusai – ilyenek is vannak – azonban szóvá teszik, hogy 2013 óta létezik olyan vízvisszanyerő rendszerre épülő megoldás, amely 90 százalékos spórolást tesz lehetővé. Ráadásul ezt az OrbSys Shower nevű rendszert az űrben használt berendezésekről mintázták. Az űrzuhanynak hátránya is van: a hideg és meleg víz bekötése, valamint némi falfúrás helyett komolyabb építkezésre van szükség a telepítéséhez, az ára pedig 4-5 ezer dollár. A rendszer spórol valamennyit a vízmelegítéshez használt energián is, de még így sem rövid távon térül meg.


Teljesen indokolatlanul fürdőző vízidisznók


Hány litert fürdünk el?

Hatvankét litert is elzuhanyzunk egy-egy alkalommal – derült ki az Unilever által 2011-ben száz család részvételével végzett felmérésből. Ha pedig a nyomást és a vízmennyiséget növelő zuhanyunk van, akkor ennek a duplája is elfolyik egy nyolcperces tisztálkodás alatt. (Ha ennél többet töltenek a zuhany alatt, akkor egyrészt a Bolygó kapitánya ferde szemmel fog önökre nézni, másrészt olyanok, mint én.)

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint percenként öt gallon (18 litert) vizet használnak el az USA-ban egy zuhanyozás során. Ha alacsony nyomású, spórolós zuhanyfej van a cső végén, akkor hét és fél literre is le lehet szorítani a vízfelhasználást.

Az Origo az Észak-magyarországi Regionális Vízművektől tudakolta meg 2013-ban, hogy mennyi vizet használ az átlagos magyar család. Ott 40-70 litert mondtak egy zuhanyzásra. Az alacsonyabb érték persze akkor érvényes, ha nem folyatják folyamatosan a vizet.Van egy kis probléma

Ha a megtakarításra vonatkozó számok jók, és még a befektetés megtérülésében sincs hiba, akkor is kevés a csúcstechnológiás zuhanyberendezés, hogy megoldja a vízválságot. Az édesvíz-felhasználás 70 százaléka az agrárszektorban történik világszerte. További 20 százalékot az ipar használ el.


Európában és Észak-Amerikában eltér az arány, az ipar és a mezőgazdaság durván a vízfelhasználás 43-43 százalékáért felelős. A fennmaradó 14 százalék a települések részesedése. Ha pedig ezt tovább osztjuk, akkor a fürdés egyre elhanyagolhatóbbnak fog tűnni. A fejlődő világ hibás, szivárgó locsolórendszerei miatt több édesvizet veszítünk, mint amiatt, hogy a kaliforniaiak nem egy, hanem két dalt énekelnek el a zuhany alatt reggelente.

A probléma nem megoldhatatlan, a fentebb is linkelt Good magazin-cikk jó kiindulási pont az ismerkedéshez az új, hatékonyabb öntözőrendszerekkel. Ha pedig van 400 dollárjuk, az a Nebia zuhany tényleg remeknek tűnik, de inkább luxustermék, mint megoldás a világ gondjaira.