A Hezbollahnak kémkedhetett két libanoni születésű amerikai

Fotó: MTI/AP / Haszan Ammar

-

Évtizedes börtönbüntetésre ítélhetik őket.


A gyanú szerint az USA-ban és Panamában készíthettek elő merényleteket azok a libanoni-amerikai állampolgárok, akiket csütörtökön tartóztattak le. Azt feltételezik róluk, hogy a Hezbollah síita terrorszervezet tagjai vagy szimpatizánsai. A férfiak Libanonban születtek, 2003-ban érkeztek az Egyesült Államokba és 2009-ben kapták meg az amerikai állampolgárságot. A 32 éves Ali Kouranit New Yorkban, a 37 éves Samer el-Debeket pedig Michigan egyik kisvárosában tartóztatták le.

Kourani több repülőtér biztonsági rendszereiről gyűjtött információkat, és figyelte a manhattani és brooklyni rendőrőrsök épületeit, a rendfenntartó erő mozgásait. Samer el-Debek szerelőként dolgozott a panamai amerikai és izraeli nagykövetségen. Mindkét képviseleten a biztonsági rendszerről, és a Panama-csatorna biztonsági berendezéseiről gyűjtött adatokat.

A rendőrség szerint Kourani a libanoni Hezbollah kiképzőtáboraiban is járt. El-Debek szintén többször járt a Hezbollahnál, hogy elsajátítsa robbanóanyagok készítésének és használatának különböző módszereit. Ha a két férfi elleni vád – terrorista mozgalom támogatása és részvétel a terroristaszervezet kiképzőtáboraiban – beigazolódik, több évtizedes börtönbüntetésre ítélhetik őket.