A heves zivatarok miatt figyelmeztet a katasztrófavédelem

Fotó: MTI/EPA/DPA / Marc Müller

-

Szerdán heves zivatarral érkezik az enyhülés, helyenként erős, 90 kilométer/órás szél is lehet, illetve intenzív, nagy méretű jégeső és felhőszakadás is várható - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).


Németországban már vihar van


Az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, a szél megbonthatja az épületek tetejét, megrongálhatja az áram, illetve telefonvezetékeket is - figyelmeztetett Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője.


Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy ha az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja riasztásait, viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait - fejtették ki.

Az otthonukban tartózkodóktól azt kérik, hogy riasztás esetén áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám miatt tönkremehetnek. Aki villámláskor a szabadban van, ne menjen magányos fák, magasabb fémszerkezetek közelébe, és a villámlásnak kitett magasabb helyekre. Az épületek illetve a felhúzott ablakú autók biztonságos menedéket adnak.


Viharelőrejelzés a Köpönyeg.hu-ról