A hétvégén tetőzhet a hőhullám

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Tovább fokozódik a kánikula. Az előrejelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat. A mentőknek egy átlagos naphoz képest 15 százalékkal több dolguk volt, a vasút a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet ad az utasoknak.


A meteorológiai szolgálat szerint már biztos, hogy a a szezon legerősebb hőhulláma közeleg. A legmelegebb napokban a hőmérséklet elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, de a 41 fok sem kizárt. Kedden sok helyen volt 35 foknál is melegebb, többfelé (főként keleten és a fővárosban) 37 fokot is mértek. A következő napok maximumrekordjai 40 fok körül (a fővárosiak 37-39 fok között) lesznek, a hőmérséklet (főként a hétvégén) megközelítheti, akár meg is döntheti a napi rekordértékeket.

Az Országos Mentőszolgálat szerint mintegy 15 százalékkal több dolguk volt a mentőknek egy átlagos naphoz képest. Győrfi Pál, a szervezet szóvivője szerint a leggyakoribb a rosszullét, amely ájulás, de akár infarktus is lehet.

A MÁV-nál folyamatosan ellenőrzik a vasúti sínek hőmérsékletét, és 45 Celsius foktól fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50-60 Celsius-fok között a sínek deformálódhatnak, ilyenkor sebességkorlátozást vezetnek be. A felsővezetékek megnyúlnak, emiatt előfordulhat szakadás, áramszedőtörés.

A MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet ad az utasoknak. Az InterCity vonatokon a klímaberendezés meghibásodása esetén osztanak vizet. A vonatok megközelítően harmadában, mintegy 600-ban van légkondicionáló vagy légjavító berendezés. A légkondicionáló az előre beállított hőfokot biztosítja, míg a légjavító a külső hőmérsékletet képes néhány fokkal csökkenteni.

A Volánbusz folyamatosan ellenőrzi járatain a légkondicionálók, a szellőzőrendszerek, az ablakok megfelelő működését A társaság buszai többsége digitális vezérlésű klímával vannak felszerelve. A klímák hatékonyságát ilyen meleg időben rontja, ha egy vonalon sok a megálló és gyakran nyitják a jármű ajtaját. A Volánbusz szerdától a két legnagyobb budapesti autóbusz-állomáson vizet oszt utasainak.

A száraz, forró időjárásban több a szabadtéri tűz, a kánikulában naponta negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat. Mukics Dániel, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője azt mondta, továbbra is érvényes a tűzgyújtási tilalom. Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A helyettes szóvivő szerint a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi mulasztás okozza.

A hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya figyelmeztetett, hogy a járási hivatalok fokozottan ellenőrzik a munkavédelmi előírások betartását.