A héten is kiderült, hogy Magyarország a nagy lehetőségek földje

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Állami és uniós pályázatokon szakított nagyot több cég is a héten. Mészáros Lőrinc csatornát építhet 34 milliárdból, a Fidesz-frakció volt kabinettitkára a Szerencsejáték Zrt.-t fejlesztheti, az olimpiarendezéshez kapcsolódó szerződésekhez pedig még pályázni sem kellett. Jól megy a kaszinótulajdonosoknak és hasít az állami Főgáz is. Csányi Sándor családja egy listán a második helyre szorult, de még mindig szívesebben lennénk az ő helyében, mint a görög brókerekében. Ez történt a héten a gazdaságban.


Viszonylag könnyen túltették magukat az Eliosban Tiborcz István kiválásán. A települések közvilágításának kialakítását sorra nyerő cég társtulajdonosa Erdei Bálint interjút adott a VS.hu-nak. Az interjúban először beszélt a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz fűződő kapcsolatáról és az Elios által elnyert közbeszerzési pályázatok vizsgálatáról. Erdei akkor még nem tudhatta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF már biztosan vizsgálja egyes projektjeiket. Az erről szóló levelet a Párbeszéd Magyarország alelnöke, Jávor Benedek hozta nyilvánosságra a Facebookon.

A Blikk azt szedte össze, hogy mennyi állami és uniós fejlesztési pénzhez jutottak a magyar kormány minisztereinek városai. Hódmezővásárhely 12, Szombathely 12,5, Kisvárda 9,7, Dunakeszi pedig 9,5 milliárd forintot kapott. A beruházások többsége sportcélú.

Nem sportra, hanem csatornázásra nyert el két újabb tendert konzorciumi partnereivel a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. 240 kilométer csatornát építhetnek 34 milliárd forintból. A pénz 83 százalékát európai uniós forrásból állják, a szokásos hazai állami hozzájárulással.

Jól járt a Fidesz-frakció volt kabinettitkára, Szijjártó Péter barátja, Kuna Tibor is: az ő cégei, a Young & Partners és a Trinity International Communications nyerték a Szerencsejáték Zrt. kreatív tervezési és médiavásárlási feladatokra kiírt pályázatát – írja a Kreatív Online.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal újabb pályázatának győztesére még várni kell. A kampány részeként minden tizedik embernek a markába nyomnak egy magazint a kormányablakok tevékenységéről. Erre kétmilliárd forintja van az államnak. Az ajánlatkérő cserébe azt várja, hogy tévében, rádióban, újságban és az interneten is hirdessék a kormányablakokat, legyen hozzá egy kreatív koncepció, kampányoljanak a Facebookon, készüljenek videók a YouTube-ra, és legalább három hónapon át egy külön weboldal is működjön a témáról.


-


Nem kellett a reklám a kaszinóknak, így is sokan keresték fel a bűnbarlangokat. Ez Tállai Andrásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának parlamenti válaszából (pdf) derült ki. A kaszinók működésére vonatkozó kérdéseket Ikotity István LMP-s képviselő tette fel. A játékosok 2011-ben 33,1 milliárd, 2012-ben 44 milliárd, 2013-ban 100,6 milliárd, 2014-ben 128 milliárd, az idei első félévben 88,4 milliárd forintért vásároltak zsetonokat, valamint használtak pénznyelő automatákat.

Egyre nagyobbra hízik az állami Főgáz is, jövő októbertől már minden háztartás a cég ügyfele lehet. A Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió ügyfelet lát el gázzal, és ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

Jól szerepelt a magyar olajipari vállalat is, a Mol az alacsony olajárak ellenére minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el április és június között. Az egész évre várt 2,2 milliárd dollárnyi megtermelt jövedelem több, mint amennyit a magyar költségvetés az iskolákat fenntartó KLIK-re költ idén. A haszon többsége abból származik, hogy a finomítás után a cég csak részben adja át a vásárlóknak az olcsó nyersolajból származó árelőnyt. Más kérdés, hogy az alig lélegző Budapesti Értéktőzsdén még ez az eredmény is csak arra volt elég, hogy 0,4 százalékkal emelkedjen a Mol-részvények árfolyama.A heti tőzsdesztori mégsem ez volt, hanem az, hogy az öt hét szünet után újra kinyitott görög tőzsde történelmit bukott. Napközben 20 százalék fölött is járt az elértéktelenedés, ami záráskor 16,23 százalékra szelídült. Eddig a legdurvább tőzsdepánik 1987-ben volt Görögországban, ám az index akkor is csak 15,03 százalékot esett. Ennél is kiábrándítóbb volt a bankok teljesítménye a tőzsdén: a négy legnagyobb hitelintézet részvényei csaknem 30 százalékot veszítettek értékükből.

Az OTP-papírokról nem érkeztek különösebben meglepő hírek a Budapesti Értéktőzsdéről, az viszont kiderült, hogy már nem Csányi Sándoré a legnagyobb családi vállalkozás, megelőzi őket a jászberényi Kasza család. Kasza Lajos és unokatestvére, Kasza János 25 évvel ezelőtt indította el akkumulátorgyártó és műanyagfröccsöntő családi vállalkozását. A 90,6 milliárdos értékre tartott Jász-Plasztik Kft. mostanra több mint 2700 embernek ad munkát, és olyan cégek beszállítója, mint a Samsung, a Volkswagen vagy az Electrolux.

Ami a további céghíreket illeti, svájci tulajdonosa lett a fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Fornetti Kft.-nek, az Aryzta AG vette meg. A svájci vállalat a világ harmadik legnagyobb, Európában piacvezető pékárugyártója. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Fizethet viszont a HUN MINING Nyrt., 84 millióra bírságolta a fémipari céget az MNB. A vállalat felszámolás alatt áll, de így is megpróbálta befolyásolni a piacot. A felügyeleti határozatokra pedig fütyült. Közzétételi kötelezettségeit rendszeresen elmulasztotta, ha viszont mégse, akkor hamis volt, amit közölt – derül ki az MNB tájékoztatásából.

A héten elterjedt a hír, hogy több bank is kivonul Magyarországról. A Sberbank Magyarország Zrt. közleményt adott ki, hogy tovább folytatja magyarországi pénzügyi tevékenységét, sőt, erősíteni kívánja pozícióját a hazai pénzpiacon. Közben özönlenek a panaszok a Pénzügyi Békéltető Testülethez: eddig több mint 6500 elszámolást vitató beadványt kaptak. A testület a megindított eljárások csaknem 43 százalékánál tudott a fogyasztó és a pénzügyi intézmény között egyezséget létrehozni, az elszámolási ügyek túlnyomó többségét az eddigi tapasztalatok szerint nem lehet érdemben felülvizsgálni.


-


Nem lehet már vita a 3-as metró felújításánál sem, a BKV megkötheti a szerződést az orosz Metrowagonmashsal. Az egyetlen érvényes ajánlatot adó cég 69 milliárd forintért végzi el a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvény felújítását. A közlekedési társaság azt közölte, hogy a lehető leghamarabb megköti a szerződést.

Megvannak az olimpiarendezéshez kapcsolódó szerződések is, több tízmilliósak, pályáztatás nélküli, gyorsított eljárással kötötték őket.

Mégsem ezen lehetett igazán elámulni a héten, hanem azon, hogyan írhattak egy nullával többet a büntetés-végrehajtás mobiltelefon-tenderén. Először ugyanis azt közölték, hogy 42 milliárd forintba kerül az a 20 ezer mobiltelefon, amit az elítéltek rendelkezésére bocsát az állam. Csak később derült ki, hogy 42 millióról van szó. A rabok ezentúl nem a folyosóról, hanem a cellájukból beszélhetnek, de továbbra is a saját pénzükön és korlátozottan.