A héten főleg a gyanús és "hosszú per után fényre derülő" ügyek mentek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Lelökték a trónjáról a héten a világ leggazdagabb emberét, és az is kiderült, hogy jócskán csökkent tavaly a topjövedelem a fővárosban. Két multinacionális céget is csúnyán megbüntettek adóelkerülés miatt, de egy magyar tőzsdei cég leányvállalata is áfacsalási ügybe keveredett. Azt viszont még mindig nem lehet tudni, kié lesz a TV2. Ezt történt a héten a gazdasági életben.


Már nem a PC-nk használatával növeljük a világ leggazdagabb emberének a vagyonát, hanem akkor, ha ruhát vásárolunk. A Forbes számítása szerint legalábbis Amancio Ortega, a Zara alapító-tulajdonosa átvette Bill Gates Microsoft-alapító első helyét a világ milliárdosainak listáján, miután cége, az Inditex részvényeivel a héten csaknem 34 eurós áron kereskedtek.

Elégedetten nézegethette a tőzsdei eredményeket a techszektor másik milliárdosa, Mark Zuckerberg is. Az általa kreált Facebook részvényének ára ugyanis pénteken áttörte a százdolláros határt. Zuckerberg cégének tőzsdei értéke csak ebben az évben 30 százalékkal nőtt, a fiatal milliárdos pedig gyorsan tör az első tízbe a leggazdagabbak listáján.


Mark Zuckerberg cége szárnyal a tőzsdén


A magyar gazdaságban a rövid héten nem annyira a számok, inkább a kérdőjelek repkedtek. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy kié lesz a TV2, amelynek megvásárlását mindössze néhány óra különbséggel jelentette be Andy Vajna és egy Simicska Lajoshoz köthető cég, a Fonyó Károly tulajdonában levő Megapolis Media Zrt. Utóbbi egy opciós szerződés révén tart igényt a csatornára, ám egyelőre az sem világos, hogy bárki kerül is ki győztesen a jogi harcból, milyen pénzből juthat majd hozzá a masszívan veszteséges céghez.

A TV2 eladása távolról sem az egyetlen botrányos ügylet volt a héten. A Masterplast Nyrt. egyik leányvállalatáról a NAV gyanítja azt, hogy áfát csalt. Az uniós belső piacon kedvelt módszer, az országok közötti kereskedelmet imitáló, úgynevezett körhintacsalás egyik láncszeme volt a cég, amely így a gyanú szerint 269 millió forintnyi forgalmi adót csalt el az adóhatóság szerint. A Masterplast tagadja a vádakat.

A luxemburgi tulajdonú Száz Magyar Falu Kft. nem csalt, hanem a gyanú szerint lopott. Méghozzá egy nyúltenyésztőkről szóló amerikai tankönyvet koppintott le szóról szóra, tette mindezt 31 millió forintnyi állami pénzből.

Botrányokra lehet számítani a most induló földprivatizáció körül is. Tisztában van ezzel Orbán Viktor miniszterelnök is, aki hétfőn a parlamentben utalt erre. Viták és perek elsősorban a komoly privilégiumokat jelentő mintagazdaságok kijelölése miatt, illetve a hosszú távra bérbe adott földek értékesítése miatt várhatók. Ráadásul igen rövid időn belül, hiszen a kormány rekordgyorsasággal, még az év végéig szeretné lezárni az állami földek még el sem kezdett értékesítését.

Tovább dagadt a héten a német autóipart megrengető Volkswagen-botrány is. Egy újabb dízelmotortípusról derült ki, hogy manipulálták a kibocsátási értékeket mutató szoftvert. Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, mekkora kárt okozhat az ügy, elemzők azért próbálkoznak vele. A kormány mindenesetre bízik a cégcsoportban: az Audi motorgyára a héten hatmilliárd forintos állami támogatást kapott legújabb fejlesztéséhez.

Két másik multi is kínos hírt kapott a héten. A Starbucks és a Fiat is fennakadt az Európai Bizottság adóügyi vizsgálatán, így jogosulatlannak ítélt adókedvezményeitől mindkét cégnek búcsút kell intenie. A kávézólánc leányvállalatai egymásnak fizettek jogdíjat, mivel ez nem adóköteles bevétel, az autógyártó pedig egy belső bank segítségével csökkentette a profitját. A megítélt 20-30 millió eurós bírság persze aligha vágja földhöz a társaságokat, ám ha hozzátesszük, hogy cégek ezrei próbálják meg hasonlóan a minimálisra letornázni a fizetendő adójukat, a jövőben még sok hasonló trükkre derülhet fény.

Akadnak persze még becsületes adózók, nemcsak külföldön, de Magyarországon is. A Budapesttel és Pest megyével kapcsolatos adatokat hétfőn közölte a NAV. Az adóhatóság adataiból látszik: a hazai magánszemélyek tavaly több mint 500 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót fizettek be az ország közepén. A tavalyi csúcsfizetés jócskán elmaradt az előző évitől, bár aligha panaszkodhat, aki kapja, hiszen még így is meghaladta az egymilliárdot.