A hét szava: vinete

Fotó: Alice Henneman (CC-BY 2.0) / Flickr / Alice Henneman (CC-BY 2.0) / Flickr

-

Sorozatunk legújabb részében gasztronómiai utazásra invitáljuk olvasóinkat, amelyen a vinetétől a zakuszkán és az ajváron keresztül jutunk el a kaviárig.


Szabó Dani kollégánk szabadságolása miatt én ugrottam be, hogy A hét szava-sorozatunk legújabb darabját elkészítsem. Hogy mi az adott hét szava, az általában a szerkesztőségi beszélgetések és levelezések során szerda magasságában kezd körvonalazódni – így írhattunk nemrégiben a mesmerizálás és siserahad szavakról. A vinete is így került elő egy hosszú levelezés során – Szedlák Ádámot okolhatja a kedves olvasó, ő dobta be ugyanis a „vinete maszlinás borkányban” kifejezést, utalva a Kukker.ro Székely nyelvlecke című videósorozatára. Meg is indult a szóáradat, hogy akkor most vinete vagy vineta, meg hogy van, ahol zakuszka, de a kettő nem ugyanaz, és akkor mi van az ajvárral, stb. stb. Hát akkor most tisztázzuk a vinete–zakuszka–ajvár szentháromság egymáshoz való viszonyát.


Vinete

Nos, kezdjük az elején. A vinete a magyar szókincsbe Erdélyben épült be, méghozzá a románból. És bár a tápos pestiek – ahogy a székelyek mondják – nem tudják mit jelent, maga a szó a padlizsán megfelelője a Havasalföldön. Az anyaországban vineta néven is ismert vinetét a magyarok nem a padlizsánra, hanem a padlizsánkrémre használják.


A krém alapanyaga padlizsán, vöröshagyma, olaj, citromlé és só, azaz nem egy drága kenőkéről beszélgetünk a vinete esetében. A padlizsánt vaslapon kell megsütni, a sülő tojásgyümölcs illatától azért nem kell megijedni, mivel az íze finom lesz. Aztán leszedjük a héját, a húsát fakanállal összetörjük, rá egyből só, hagyma és citromlé, aztán jöhet az olaj meg minden – nem vagyok konyhatündér vagy gourmet, itt jobban leírják. A lényeg, hogy egészen egyszerű.


Na de akkor mi a helyzet a Zacuscă de Vinete nevű termékkel? A levlistánkon mindenesetre bezavart, egyesek szerint a kettő ugyanaz, holott nyilvánvalóan nem. A zakuszka alapanyaga ugyanis a gogosári vagy gogos – azaz a paradicsompaprika. Ezeken kívül azért akad benne más is, mint például olaj, só, bors, hagyma, babérlevél és paradicsomlé – innen származik jellegzetes vöröses színe. Ízlés szerint alternatív változatokat is lehet belőle készíteni, például gombásat, babosat vagy akár vinetéset. A zakuszka egyébként az oroszból jön, falatkákat jelent.


Na és miben különbözik ez a cucc az ajvártól? Alapvetően három dologban – az egyik, hogy az ajvárba nem kerül annyi minden, mint a zakuszkába, így például bab vagy gomba sem. A másik különbség pedig az elkészítés módja: a zakuszkánál még nyersen minden hozzávalót turmixolnak, míg az ajvárnál a paradicsompaprikát külön készítik el, utána keverik hozzá a többit. A harmadik pont pedig az elterjedési terület: a zakuszkát Európa keleti, az ajvárt pedig déli-délkeleti végein kedvelik. És a végére még egy kis etimológia: az ajvár a török havyar szóból ered, ami sózott halikrát jelent. És egyébként ugyanebből ered a kaviár szó is. Ugye milyen könnyen el lehet jutni a vinetétől a kaviárig?

Eddig ezek voltak a hét szavai

  1. Mesmerizálás
  2. Siserahad