A herbáltól beállt rendőrverő ezerszer megbánhatja, amit tett

Fotó: Europress/AFP/Martin Bernetti / Europress/AFP/Martin Bernetti

-


Életveszélyt okozó testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak, jármű önkényes elvételének kísérlete, valamint könnyű testi sértés. Mindezen – együtt feltehetően sok-sok börtönévet jelentő cselekmények – miatt emelt vádat a Veszprémi Nyomozó Ügyészség egy 33 éves férfi ellen, aki idén július 6-án egy ajkai benzinkútnál bántalmazta a vele szemben intézkedő rendőrjárőrt, majd a helyszínre érkező két másik rendőrnek is ellenszegült, egyiküket megütötte.

A vádirat szerint az eset előzménye, hogy a férfi beült egy éppen tankoló személygépkocsi vezetőülésére. A kocsi utasa azonban ki tudta venni a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, így megakadályozta a jármű elindítását.

A történteket észrevette egy egyenruhás járőr, aki rendőri jelzéssel ellátott szolgálati gépkocsiját tankolta. Felszólította az elkövetőt, hogy szálljon ki a kocsiból. A férfi ennek eleget is tett, azonban sietve a rendőrautóhoz ment, és annak volánjához ült. A rendőrnek sikerült ismét rávennie a kiszállásra, de a férfi egy hirtelen mozdulattal megütötte, aztán újabb ütést mért rá. A rendőr a földre került, az elkövető tovább bántalmazta. A járőr eszméletét vesztette, életveszélyes fejsérülést szenvedett.

Az elkövető ismét beült a rendőrautóba, de áldozata – visszanyerve eszméletét – a helyszínre érkező kollégáival együtt folytatta az intézkedést vele szemben. A férfi újra kiszállt a kocsiból, de aztán ismét ellenszegült, és az egyik rendőrt szintén megütötte. A rendőrök végül gázspray-t alkalmaztak vele szemben.

Utólag derült ki, hogy a nehezen legyűrt férfi korábban tiltólistán nem szereplő, leggyakrabban herbál vagy biofű néven forgalomba kerülő, ún. szintetikus kannabinoidot fogyasztott.