A helyi nyomda cenzúrázta a New York Timest Thaiföldön

Forrás: AFP/Getty Images

-

A gyenge helyi gazdaságról szóló cikk helyett egy fehér folttal jelent meg az International New York Times címlapja kedd reggel. Szeptemberben a betegeskedő királyról szóló cikk miatt a teljes számot visszadobta a nyomda.


Foghíjas címlappal jelent meg Thaiföldön az International New York Times című amerikai újság keddi száma. A fehéren hagyott helyen eredetileg olyan cikk szerepelt volna, amely a délkelet-ázsiai országban tapasztalható általános rossz közérzetről és a gazdaság gyenge állapotáról számol be, ám ezt a nyomda eltávolította.

A lap Thaiföldön megjelent keddi számának részben kifehérített címoldalán, valamint hatodik oldalán (amelyen a cikk folytatódott volna) a szóban forgó írás helyén a következő felirat szerepelt: „Az erre a helyre szánt cikket eltávolította a thaiföldi nyomdánk. Az International New York Times és szerkesztői stábja semmilyen szerepet nem játszott ebben.”

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem reagált a lapot nyomtató thaiföldi cég, amely megfigyelők szerint öncenzúrát alkalmazott. Katonai körökből származó információk szerint a junta nem adott külön utasítást a szóban forgó írás eltávolítására.

Az akcióval sokra nem mentek, mert a Mélyrepülésben a thaiföldi közhangulat és gazdaság című cikk interneten most is elérhető, és azt taglalja, hogy a délkelet-ázsiai ország katonai vezetésének milyen nehezen megy a gazdaság fellendítése, holott ez volt az egyik fő ígérete, amikor tavaly májusban puccsal magához ragadta a hatalmat.

Szeptemberben is fordult elő hasonló eset, akkor a betegeskedő thaiföldi királyról szóló cikk miatt a nyomda nem volt hajlandó kinyomtatni az International New York Times aznapi számát.