A hegyekben is üldözik az atlétákat a megtisztulásért

Fotó: AFP / FRANCK FIFE

-

Hihetetlen mennyiségű szívós munkára, a csalók lebuktatása mellett a csalásokat szervezők és fedezők mielőbbi számonkérésére van szükség annak érdekében, hogy az atlétika ismét az olimpiai sportágak büszkesége lehessen – véli Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára, akit az idén választottak be az európai szövetség 17 tagú tanácsába.


Tavaly decemberben a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között hét gyalogló is volt, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.


Kanyisina, Peking olimpiai bajnoka


Az év elején hosszú időre eltiltott gyaloglók között van Olga Kanyisina, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmese, Szergej Kirgyapkin, a londoni olimpia 50 km-es bajnoka, Valerij Borcsin, a pekingi 20 km-es győztes, valamint Szergej Bakulin, aki 2011-ben 50 km-en lett világbajnok, és Vlagyimir Kanajkin, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren.


Bakulin 2011-ben lett világbajnok


A dokumentumfilm bemutatása után lemondásra kényszerült Valentyin Balahnyicsev, az orosz szövetség elnöke, akinek az IAAF tanácsából és kincstárnoki székéből is távoznia kellett, ahogy Valentyin Maszlakovnak, a válogatott szövetségi kapitányának és még egy sor hiteltelenné vált sportvezetőnek. A válogatottat megbízott kapitányként az athéni 800 méteres olimpiai bajnok, Jurij Borzakovszkij irányítja, aki meggyőződéssel állítja, hogy új időszámítás kezdődött el, és csak színtiszta atléták képviselhetik az orosz nemzeti színeket.


„Borzakovszkij nem a levegőbe beszélt. A nemrégiben lezajlott pekingi világbajnokságra a sorozatos eltiltások miatt már csak egyetlen gyaloglót tudtak benevezni az ebben a számban hagyományosan erős oroszok” – mondta a Telekom Sporthír Szolgálatnak Gyulai Márton.


Gyulai szerint nem szabad az oroszokra ráhúzni a vizes lepedőt


„Más lapra tartozik, hogy azzal az eggyel, nevezetesen Alekszander Jargunkinnal közvetlenül a rajt előtt tudatták, hogy ő sem rajtolhat, mert EPO használatát fedezték fel a szervezetében. Az újabb kínos eset ellenére is úgy gondolom, hogy az orosz atlétikára úgy egészében nem szabad a vizes lepedőt ráhúzni, tehát az általánosítás hibájába esni. A WADA szakemberei éppen mostanában vizsgálják újra az orosz atlétáktól korábban levett – és eddig lefagyasztottan őrzött – mintákat, amíg pedig nincsenek eredmények, addig bizonyosság sincsen.


A nagy leleplező hírében álló német Hans-Joachim Seppelt azon állítása, miszerint az orosz atléták 99 százaléka doppingol, képtelenségnek tűnik,

noha az is igaz, hogy az IAAF által 2009 óta szankcionált versenyzők jó része az orosz atlétikára hozott szégyent.”

Gyulai szerint a nagyobb bomba inkább Kenyában fog robbanni. A WADA – és az IAAF – vezetőinek egyre inkább elegük van a rajtaütésszerűnek tervezett vizsgálatokról rendre előre értesülő és ezért a hegyekben menedéket kereső atlétákból. Ezzel is magyarázható, hogy nemrégiben új akkreditált vizsgálólaboratóriumot létesítettek a gócpont közelében.


Gyanú árnyékában a kenyaiak


Az ARD dokumentumfilmjében két egykori kenyai futó vallotta be, hogy a sportolókat korábban rendre értesítették a versenyen kívüli doppingellenőrzések idejéről, a helyi sportági vezetők pedig hajlandóak voltak a pozitív eseteket eltusolni. A filmben emlegetett állítólagos 800 doppinggyanús minta közül 77-et kenyai versenyzőktől vettek le. Harminchárom kenyait korábban már fülön csíptek, és meg is büntettek.

„Nemrégiben arról értesültem, hogy a kenyai atlétika a közeljövőben szégyenpadra kerülhet, több vezetőre és atlétára ugyanis börtönbüntetés is várhat.


Ha ez bekövetkezik, akkor sem lehet a jövőben megakadályozni, hogy valaki ne akarjon vagy tudjon csalásra vetemedni.

Az élet minden területén voltak, vannak és lesznek is olyan emberek, akik ki akarják játszani a szabályokat és az ellenőrzést. Őket kell megtalálni, felelősségre vonni, és eltiltani. Más megoldás egyelőre nincs” – mondta Gyulai Márton.


Julius Yego a semmiből lett világbajnok gerelyhajításban


Augusztusban, a pekingi Madárfészekben megrendezett világbajnokságon a sportág történetében először Kenya nyerte a legtöbb aranyérmet. És hogy a meglepetés még nagyobb legyen, a 400 gáton és a gerelyhajításban is előkerült egy kenyai világbajnok.


Kövesd a VS.hu sport rovatát a Facebookon is!