A Hegy kinyomja Vipera szemét – hétfőn indul a Trónok harca új évadja

-

Sárkányok, vérfertőzés, mágia, boszorkányság, meztelenkedés és elképesztő ostromok. Addig is, amíg a Trónok harca ötödik évadjának hétfői kezdetét várjuk, elevenítsük fel a tíz legemlékezetesebb jelenetet az első négy szezonból!


Ned Stark lefejezése – Baelor (1. évad, 9. rész)

Akik nem olvasták a könyvet, azokat sokként érhette az első évad kilencedik részében, amikor ígérete ellenére Joffrey (Jack Gleeson) mégis lefejeztette Ned Starkot (Sean Bean), miután gyermekeit féltve árulónak vallotta magát, majd elismerte Joffrey-t a Vastrón jogos örökösének. Azóta már tudjuk, hogy a Trónok harca esetében mindig a kilencedik epizód jelenti az adott évad csúcspontját. Persze nem Ned Stark váratlan lefejezése volt az első szörnyű gyilkosság a sorozatban, hiszen Viserys Targaryen (Harry Lloyd) már a hatodik részben megkapta jól megérdemelt aranykoronáját Khal Drogótól (Jason Momoa). A tisztességes Ned Stark halála azért is igazán megrázó, mert lefejezésével bebizonyosodott, hogy Westerosban a becsületesség sehová sem vezet, arról nem is beszélve, hogy két gyermekének, Aryának és Sansának is végig kellett néznie, ahogyan a hóhér apjuk fejét veszi. A jelenet itt nézhető meg.Daenerys Targaryen és az újszülött sárkányok - Tűz és vér (1. évad, 10. rész)

Még mindig az első évad büszkélkedhet a Trónok harca legjobb évadzáró jelenetével. Miután Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) rádöbben, hogy a vérmágia meg nem született fia életébe került, Drogo pedig, habár életben maradt, de csak vegetálni képes, bosszút áll a boszorkányon. Drogo halotti máglyájához láncolja a nőt, a tűzbe teszi a nászajándékba kapott sárkánytojásokat, végül ő maga is belesétál a lángokba. Ami másnap történik, arra senki sem volt felkészülve. Daenerys nem csak hogy épségben jön elő a hamvak közül, de immár nála van a tojásokból kikelt három újszülött sárkány is. Így lett Viharbanszületett Daenerysből Tűzjáró, a Sárkányok Anyja, és egy ilyen emlékezetes finálét látva talán az is érthetővé válik, hogy harmadik éve a Trónok harcát töltik le a legnagyobb arányban az illegális fájlmegosztókról. A jelenet itt található.Melisandre és Stannis Baratheon árnyvarázslata - Csontok kertje (2. évad, 4. rész)

Nemcsak sárkányok, de mágia nélkül sem lenne teljes a Trónok harca magával ragadó világa. A készítők a második évad két epizódjában mutatták be Melisandre (Carice van Houten) és Stannis Baratheon (Stephen Dillane) ördögi árnyvarázslatát. Stannis a negyedik rész végén parancsolja meg Ser Davosnak, hogy az éjszaka folyamán vigye Melisandrét a part egy eldugott részére, ahol senki sem látja őket. Kiderül, hogy Melisandre terhessége meglehetősen előrehaladott állapotban van, nem sokkal később pedig Davos szeme láttára életet is ad egy árnyékszörnynek. A természetfeletti és okkultista horrorfilmekbe illő bizarr jelenet tökéletes cliffhanger volt az epizód végén, mert az árnyvarázslat csak a következő rész elején teljesedik be: az árnyék megöli Renly Baratheont a sátrában édesanyja, Catelyn Stark és Brienne szeme láttára. Jelenet itt.Futótűz a feketevíz-öbölbeli csatában - Feketevíz (2. évad, 9. rész)

A Trónok harca első nagy ostromára a második évad kilencedik epizódjáig kellett várnunk. Stannis Baratheon flottája megérkezik Királyvár alá, és akár még győzhetett is volna, ha Tyrion Lannister (Peter Dinklage) nem pusztítja el flottájának jelentős részét egy futótűzzel megrakott hajóval. A Feketevíz-öbölben vívott csatát végül Tywin Lannisternek (Charles Dance) és seregének a megérkezése dönti el, akikkel együtt sikerül visszaverni a támadókat. Ez volt az első olyan epizód, amelynek a megrendezését Neil Marshall brit horrorrendezőre bízták (Démoni harcosok, A barlang), a zöld lángviharban porig égő hajókat látva pedig nem meglepő, hogy két évaddal később egy még monumentálisabb ostrom rendezését is neki adták. Videón itt látható.Sam Tarly és a sárkányüvegtőr – Második fiak (3. évad, 8. rész)

A legnagyobb fenyegetést Westerosra nézve a Mások jelentik, a harmadik évad nyolcadik részének emlékezetes jelenetében pedig a sokáig esetlen Sam Tarlynak (John Bradley) sikerül az egyiket legyőznie. Az élőhalott előbb egyetlen mozdulattal porrá zúzza Sam kardját, aki erre sárkányüveg tőrével sújt le a túlvilági lényre, és legnagyobb meglepetésére így sikerül elpusztítania. Valószínűleg ennek a jelentőségteljes összecsapásnak később fontos szerepe lesz majd a Másokkal vívott harc során – és már van, aki tudja a Trónok harca végét. A jelenet itt található.


3. évad 8. rész - Sam Tarly sárkányüvegtőrrel öli meg az élőhalottat


A Vörös Nász – Castamere-i esők (3. évad, 9. rész)

Ha összességében nézzük, akkor a harmadik évad kilencedik epizódjában látható Vörös Nász a széria eddigi legbrutálisabb és legtöbbet emlegetett pillanata, amelyből még vicces animált gif is készült. George R. R. Martin kegyetlensége az Ikrek várában megrendezett álságos menyegzőn hág a tetőfokára: Walder Frey (David Bradley) és emberei hidegvérrel végeznek Catelyn (Michelle Fairley) és Robb Starkkal (Richard Madden), illetve hűségeseikkel, a legrosszabbul pedig Robb várandós felesége, a gyönyörű Talisa (Oona Chaplin) jár, akit többször is méhen szúrnak.

Bőven akadtak még a harmadik évadban további horrorisztikus jelenetek is, gondoljunk csak például Theon Greyjoy (Alfie Allen) megkínzására és kasztrálására vagy arra, amikor levágják Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) jobb kézfejét, a Vörös Nászhoz azonban egyik sem mérhető. Ehhez fogható mészárlást talán még sosem láttunk a tévéképernyőn, akadt, akinél ki is verte a biztosítékot a sok erőszak, Törökországban például betiltották a Trónok harcát. A jelenetet itt lehet megnézni.


3. évad 9. rész - vérengzés az esküvőn


Joffrey megmérgezése - Az oroszlán és a rózsa (4. évad, 2. rész)

A negyedik évadban sem kellett sokat várnunk egy újabb borzalmas halálesetre, amire Joffrey Baratheon és Margaery Tyrell (Natalie Dormer) esküvőjén került sor. A második epizódban látható újabb véres nász már csak a Sigur Rós izlandi posztrock együttes cameója és zenéje miatt is emlékezetes lett volna. Persze akkor még nem sokan sejtették a jelen lévő vendégek közül, hogy pontosan miféle végzet is vár az elfajzott Joffrey-ra, aki a halála előtt még durván megalázza Tyriont, és gyanúba is keveri. Mérgezés itt.


4. évad 2. rész - Joffreyt megmérgezik


Tyrion tárgyalása – Isten és ember törvénye (4. évad, 6. rész)

Tyrion Lannister megmentette népét a feketevíz-öbölbeli csatában, amiről mintha mindenki megfeledkezett volna, amikor a tárgyalására került sor. Pattanásig feszült, torokszorító pillanatoknak lehetünk tanúi a hatodik epizódban. Miután Tyrion szerelme, Shae (Sibel Kekilli) elárulja egykori párját, akit koholt vádak alapján állítottak bíróság elé, az Ördögfióka olyan dörgedelmes kirohanást intéz képmutató apja és népe ellen, amihez rajta kívül talán senkinek sem lett volna bátorsága. Tyrion párbaj általi ítéletet követel magának, de Tywinnal és Shae-vel vívott harca ezzel még korántsem ér véget. Peter Dinklage alakítása toronymagasan kiemelkedik az egész sorozatból, nem véletlen, hogy eddig ő az egyetlen, aki Golden Globe-díjat kapott a Trónok harca színészei közül. Jelenet itt.


4. évad 6. rész - Tyrion tárgyalása


A Hegy és a Vipera párbaja - A Hegy és a Vipera (4. évad, 8. rész)

A Hegyet alakító izlandi Hafthór Björnsson két hónapja egy 650 kilós árboccal döntött meg egy 1000 éves viking rekordot, szóval talán nem is olyan meglepő, hogy Oberyn herceget (Pedro Pascal) is sikerült legyőznie, amikor utóbbi úgy döntött, hogy ő képviseli Tyriont a párbajon. Eleinte úgy tűnik, hogy a Vörös Vipera végre bosszút állhat a Hegyen, amiért az megerőszakolta és megölte testvérét és annak két gyermekét, de a Vipera végül nagyon pórul jár: a Hegy kinyomja mindkét szemét, majd puszta ököllel pépesre zúzza a fejét. Ezt az erősen korhatáros jelenetet látva még a gore keresztapja, Lucio Fulci is megnyalta volna mind a tíz ujját. Itt nézhető meg.


4. évad 8. epizód - a Hegy és a Vipera párbaja


A Fal ostroma – A Fal őrzői (4. évad, 9. rész)

Neil Marshallt 2014-ben Emmy-díjra jelölték a Fal ostromának megrendezéséért, ami még a Feketevíz-öbölben vívott csatánál is monumentálisabb lett. Az HBO nem sajnálta a pénzt a látványos megvalósításra, ezért aztán a negyedik évad kilencedik része minden idők legdrágább tévésorozat-epizódjaként vonult be a televíziózás történetébe, a rendezőnek pedig maga George R. R. Martin is gratulált e-mailben. Az epikus fantasy legjobb hagyományai elevenednek meg ebben a lélegzetelállító részben, a hatalmas mamutok és óriások visszatérése felett érzett izgalmunkat pedig csak fokozza Havas Jon (Kit Harrington) és Ygritte (Rose Leslie) tragédiába torkolló szerelme. A jelenet itt látható.


4. évad 9. rész - a Fal ostroma


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!