A házasság előtti szexről még beszélni sem szabadna a török pároknak

Fotó: ANADOLU AGENCY / Mohammed Elshamy

-

A törökországi Vallási Ügyek Legfelsőbb Tanácsa internetes oldalán közzétett legfrissebb nyilatkozata szerint a házasságra készülő török pároknak se flörtölni, se kézen fogva járni, sem a szexről beszélgetni nem szabad. Ezeket az előírásokat a világias életmódot folytató Isztambulban elég nehezen lehet betartani.


A dokumentum szerint azoknak, akik terveik szerint összekötik majd életüket, tartózkodniuk illik a flörttől, attól, hogy nyilvános helyen kéz a kézben járjanak, továbbá több, az iszlám által nem jóváhagyott viselkedési formától.


„Semmi baj nincs azzal, ha a jegyespár találkozik, a fiatalok megismerik egymást, mindaddig, amíg betartják a magánélet szabályait" - áll a nyilatkozatban.
Pletykák alapjául szolgálhat ugyanis, ha a pár együtt él vagy kettesben marad - intenek óva a túlnyomórészt muzulmán Törökország vallási vezetői.

Bár sok török, főként Isztambulban, európai életmódot folytat, az Égei-tenger vidékén, valamint a fővárosban, Ankarában, az ország nagy részére is jellemző hagyományos értékek és vallásos konzervativizmus az uralkodó. Számos helyütt a házasság előtti szex nem csupán tabutéma, de fel sem merülhet.


Erdogan


A rendszer bírálói szerint Törökországban bújtatott iszlamizáció zajlik, Recep Tayyip Erdogan államfő szándékosan „rombolja" a Musztafa Kemal Atatürk, a köztársaság megalapítója által bevezetett modern, világi elveket. A kormány álláspontja szerint azonban a Vallási Ügyek Legfelsőbb Tanácsa csupán az egykor tiltott vallásszabadságot biztosítja a hithű muzulmánok számára.

A Vallási Ügyek Legfelsőbb Tanácsa 1924-ben alakult abból a célból, hogy a vallás helyzetét felügyelje az Oszmán Birodalom összeomlását követően létrehozott, az államot és az egyházat szétválasztó Török Köztársaságban. Az ország alkotmányába foglalt feladatai szerint a testület gyakran fogalmaz meg az erkölcsi életre vonatkozó irányelveket, tanácsokat.