A hazai szlovákok is összevesztek a regisztráció miatt

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

A felkínált nemzetiségi képviseleti rendszert elégtelennek 
és hangoztatott céljaival ellentétes hatásúnak tartja az Országos Szlovák Önkormányzat egyik képviselője. Szerinte szó sincs valódi választásokról, csupán szavazásról.


Méltatlan és megalázó lenne részt venni a nemzetiségi parlamenti választásokon, hiszen azon egyetlen lista egyetlen lehetséges győztest eredményezhet – írta szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében Imrich Fuhl, az Országos Szlovák Önkormányzat képviselője, a Zväz-Pilíš-Novohrad (Szövetség-Pilis-Nógrád) Koalíció, valamint a Spolu (Együtt) frakció vezetője. Ezért aztán Fuhl felszólította a magyarországi szlovák szavazókat, hogy bojkottálják a 2014. április 6-i parlamenti választásokon a nemzetiségi képviselők választását. A magyarországi cigányság több szervezete is tiltakozott a nemzetiségi regisztráció miatt. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat. A magyarországi örmények önkormányzata pedig közölte, hogy bojkottálni fogja a nemzetiségi választást.


A magyarországi szlovákok közül január 26-ig mindösszesen 154-en kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, ráadásul közülük csak 62-en szeretnének az országgyűlési választáson is a szlovák listára szavazni. Egyes számítások szerint ahhoz, hogy egy nemzetiségnek ne csak nemzetiségi szószólója legyen a parlamentben, hanem nemzetiségi képviselője, huszonnégyezer szavazatra lesz szüksége április hatodikán. - -

Mi áll még a levélben?

„Sokunk számára, akik magyarországi szlováknak valljunk magunkat, komoly dilemmát jelent, hogy ha nemzetiségi választóként regisztrálunk a parlamenti választásokra, automatikusan elveszítjük azt az alapvető jogunkat, hogy az országos pártlistákra is szavazhassunk” – írta Fuhl. Úgy tudja, hogy az előzetes számítások szerint a hazai szlovák nemzetiségi közösségnek nincs esélye arra, hogy teljes jogkörökkel rendelkező képviselőt küldjön a parlamentbe. A regisztrált választók szavazatai csak egy nemzetiségi szószóló bejuttatására lesznek elegendők, aki ugyan élvezni fogja a képviselőséggel járó valamennyi anyagi kedvezményt, de a döntéshozatalból kizárják, hiszen nem lesz szavazati joga – tudatta Fuhl, aki szerint így nem lehetnek hatással „a parlament azon részének kialakítására, amely döntéseitől függ hazánk és azon belül nemzetiségi közösségünk jövője”. Fuhl levelében kategorikusan kijelentette, hogy „teljesen félrevezető a közelgő hazai parlamenti választásokon belül a nemzetiségi képviselők »választását« választásnak nevezni, hiszen valójában nincs valódi választási lehetőség”. Fuhl a most bevezetett rendszert legfeljebb szavazásnak minősítette, „mert csak a delegált kvázi-képviselők listájának megerősítését teszi lehetővé”.

„Szabad, demokratikus választás?”

Fuhl a levelében azt írta, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlésének egy fős szótöbbséggel rendelkező része az ötfős országos szlovák jelöltlista összeállításakor teljességgel figyelmen kívül hagyta a hazai szlovák civil szervezetek véleményét és érdekeit. Az Országos Szlovák Önkormányzatnak szerinte nem volt legitimitása az országos lista összeállítására. „Milyen választás az, amelyen a választópolgárnak nincs választási lehetősége? A demokratikus választások alapja, hogy szabadon dönthessünk a különböző alternatívák között. A mi esetünkben viszont csak egy lista létezik - egyetlen lehetséges győztessel. Mi ez, ha nem a szabad és demokratikus választások lényegének durva megcsúfolása?” – írta Fuhl. „Ezek után számunkra, – az Országos Szlovák Önkormányzat 29-fős közgyűlésének 14 képviselője, a Zväz-Pilíš-Novohrad Koalíció és a Spolu frakció tagjai számára – nem maradt más lehetőség, mint a nyilvánosság elé tárni álláspontunkat és bojkottálni a nemzetiségi képviselők választását az idei parlamenti választásokon” – áll a magyarországi szlovák politikus levelében.

Mi a teendő Imrich Fuhl szerint?

„Mindezeket a szempontokat figyelembe véve arra szólítom fel aktivistáinkat, szimpatizánsainkat és minden, magát szlovák nemzetiségűnek valló magyarországi választópolgárt, hogy bojkottálják a nemzetiségi képviselők parlamenti választását.
  • Április 6-ig ne regisztráljanak a szlovák nemzetiségi választók névjegyzékébe! Erre az őszi önkormányzati választások előtt még elég idejük lesz.
  • Ne mondjanak le arról az alapvető állampolgári jogukról, hogy pártlistákra is szavazhassanak!
  • Ne támogassák a ránk erőszakolt, a valódi nemzetiségi parlamenti képviseletet nem biztosító látszatmegoldásokat!”