A hazai egyetemista passzív, kiábrándult és sok a diktatúrát sem bánná

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Elfogadható, sőt adott esetben jó is a diktatúra az egyetemisták egyharmada szerint. Körükben a Jobbik a legszimpatikusabb párt, és tízből négy hallgató menne külföldre legalább néhány évre. Racionálisan lázadó hallgatók II – a miérteket elemzi az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport második tanulmánykötete.


A ötet a kutatócsoport tavaly tavaszi felmérésének nyáron közzétett adatait elemzi részletesen. Mint kiderült, kevesebben lettek, akik hisznek a demokráciában mint a lehető legjobb politikai rendszerben, nőtt viszont azoknak a száma, akik szerint jobb vagy jobb lehet a diktatúra. Az összes válaszoló közül hat százaléknyian voltak azok, akik szerint Magyarországon ma annyira rossz a helyzet, hogy a diktatúra jobb lenne, és további 23 százalék gondolta azt, hogy bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokratikus politikai rendszer. A legkevesebben az Együtt-PM, a legtöbben pedig a Jobbik szimpatizánsai között vannak azok, akik a diktatúrát adott esetben jobbnak gondolják a demokráciánál. A demokráciával legkevésbé azok elégedettek, akik egyébként nélkülözések között élnek, de azoknak az egynegyede is elégedetlen, akiknek egyébként nincsenek anyagi gondjai.  

Jobbik, Fidesz, Együtt-PM a népszerűségi lista élén

A Jobbik népszerűsége (17%) a kutatók szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy „tálcán kínálja” a fiatalok által újra keresni kezdett közösségeket és közösségi élményeket. Az egyetemisták több mint 35 százaléka gondolta azt, hogy a párt a fiatalokhoz szól, egynegyedük szerint pedig a Jobbik a korrupció elleni küzdelem leghitelesebb pártja. A fideszes fiatalokat mindenki mástól megkülönbözteti az egyháziasan vallásos jelleg (összesen 16%), míg az MSZP-től és a DK-tól is a jobb társadalmi helyzetben lévők távoztak és lettek a harmadik legnépszerűbb Együtt-PM szimpatizánsai (14%). Néhány hónapig vagy néhány évig tartó külföldi tanulmányokat vagy munkát az anyagilag jobb helyzetben lévő hallgatók terveznek, kivándorlást pedig inkább a rosszabb anyagi helyzetben lévők. A fiatalok legalább 40 százaléka menne külföldre tanulni vagy dolgozni, és több mint 15 százaléka telepedne le valahol máshol.

Csendes demokraták, apatikus rendszertúlélők, stb.

Az értékrendek, a politika iránt való érdeklődés, a demokráciával való elégedettség és az aktivitás mentén a kutatók tíz csoportba – klaszterbe – osztották a hallgatókat. Legtöbben a „csendes demokraták” (28%) és az „apatikus rendszertúlélők” (20%) vannak, ők a legkevésbé aktívak. Rajtuk kívül viszonylag sokan tartoznak a „rendszerellenes diktatúrapártiak” (16%) és a „jó érdekérvényesítő, aktív budapesti, bal- liberális demokraták” (14%) klaszterébe is. A 2012/2013-as tanévben a több mint 230 ezer hallgató tanult nappalin, meglehetősen szétaprózott struktúrában, 66 intézmény összesen 185 karán. Relatív túlsúlyban még mindig azok vannak, akiknek egyik vagy mindkét szülője diplomás.