A hatóságok is böngészik már a TV2 tulajdonosi bejegyzését

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Vajna cégét biztosan vizsgálni fogja a Médiahatóság, bár még maga sem lát tisztán a tulajdoni vitában. A Gazdasági Versenyhivatalhoz még csak Andy Vajna kérelme futott be, az ellenlábas Fonyó Károly kedd délutánig nem kért engedélyt az összefonódásra, viszont ő állítólag már beadta papírjait a cégbíróságra.


Akár napokon belül a Médiatanács elé kerülhet Andy Vajna cégének, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-nek az ügye, ám nem közvetlenül Vajnáék, hanem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kezdeményezésére. A Médiatanács tagja, Auer János a VS.hu-nak elmondta, hogy a GVH minden olyan fúziós ügyben szakhatósági állásfoglalást kér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), amely a médiaszolgáltatói piacot érinti.


Márpedig a GVH-hoz október 16-án, a hivatali idő lejárta után beérkezett a Magyar Broadcasting Co. Kft. kérelme, amely hétfőn ki is került a versenyhivatal honlapjára – erősítette meg érdeklődésünkre a GVH sajtószóvivője, Basa Andrea.

A versenytörvény szerint a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélyét kell kérni, ha a két vállalkozáscsoport együttes előző évi nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, illetve a két vállalkozáscsoport előző évi nettó árbevétele külön-külön meghaladja az 500 millió forintot.

Basa Andrea tájékoztatása szerint a hivatal a rendelkezésre álló 30 napnál akár hamarabb is elbírálhatja a kérelmet, az átlag is 22 nap, az egyszerűbb ügyekben pedig még rövidebb. A TV2-t ugyancsak magának vindikáló Megapolis Media Zrt. azonban kedd délutánig nem fordult a GVH-hoz.

A Médiahatósághoz viszont még Andy Vajna sem jelentkezett be – közölte kérdésünkre az NMHH.


Jelen időpontig a médiaszolgáltató a hatósághoz nem jelentett be tulajdonosi szerkezetükben vagy más adataikban bekövetkezett változást, erre a bejelentésre a törvényi előírások szerint 15 nap áll rendelkezésére a változás bekövetkezésétől számítva.

Kiderült ugyanakkor, hogy a Médiahatóság maga is kutakodik az ügyben, mert a válasz azzal folytatódott, hogy


A nyilvánosan elérhető cégjegyzéki adatok alapján a Cégbíróság egyelőre nem jegyzett be tulajdonosi változást az említett vállalkozástól.

Ha azonban lejár a határidő, akkor az NMHH felhívja a médiaszolgáltatót a bejelentési kötelezettségének teljesítésére.


A Médiatanács azt fogja vizsgálni, hogy a TV2 új tulajdonosának van-e már birtokában más médiaszolgáltató, és ha igen, akkor sérülhet-e a széleskörű tájékoztatásra, a véleménypluralizmusra és véleményszabadságra való joga a közönségnek. Ebből a szempontból Auer János csupán annyit jegyzett meg, hogy pillanatnyi ismeretei szerint Andy Vajna újonnan alapított cégének nincsen más, meghatározó médiacége, míg Fonyó Károly több médiavállalkozásban is érdekelt.