A határzár óta már 230 ezer menekült érkezett Horvátországba

Fotó: MTI/EPA/APA / ERWIN SCHERIAU

-

Nem csökken a Horvátországba érkező migránsok száma, az opatovaci ideiglenes sátortáborba továbbra is főleg a horvát–szerb határterületről, Bapska körzetéből érkeznek illegális határsértők – írta az Index.hr horvát híroldal szombaton.


A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe óta – amikor is a magyar–szerb zöldhatár lezárták – 229 890 illegális bevándorló lépte át a szerb–horvát határt. Pénteken 6881 ember érkezett Szerbiából. A horvát hatóságok múlt hét péntek éjszaka óta próbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát–szerb határ szerbiai oldalán is feltorlódtak. A horvát közszolgálati televízió beszámolója szerint reggel 1500-an várták Szerbiában, hogy beléphessenek Horvátországba.


A szlovén rendőrség adatai szerint pénteken 9500 migráns lépte át a szlovén–horvát határt, éjféltől szombat délelőttig pedig újabb 4189. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett Szlovéniába. A magyar–horvát zöldhatár múlt hét péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány vonatokon és buszokon a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát–magyar határra. Szlovéniában azóta 56 499 illegális bevándorlót regisztráltak.