A határidős jegyzés tovább pörgette a Bitcoin árfolyamát

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

A virtuális pénzt rekordszintre, 12 ezer dollár fölé emelkedett a Bitstamp kereskedelmi platformon.


Az év elején a bitcoin árfolyama 1000 dolláron állt, szerdán reggel viszont már 12 345 dolláron is történt jegyzés. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az amerikai értékpapír-piaci felügyelet engedélyezte a kriptodeviza határidős kontraktusok bevezetését a tőzsdéken. A digitális devizák ezzel felzárkózhatnak a hagyományos pénzügyi eszközök közé az értékpapír-piaci kereskedelemben.

Az amerikai CFTC (Commodity Futures Trading Commission) a múlt pénteken engedélyezte a bitcoin határidős kontraktusok jegyzésének a megkezdését. A CBOE (Chicago Board Options Exchange) már ezen a héten meg is nyitja első határidős bitcoin kontraktusát, a CME (Chicago Mercantile Exchange) pedig a következő héten követi. A Tokyo Financial Exchange is jelezte, hogy bevezeti a bitcoin kontraktusokat.

A bitcoin határidős jegyzések bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák. A határidős kontraktusok nyersanyagok és pénzügyi eszközök adásvételét teszik lehetővé előre meghatározott áron, megállapodás szerinti teljesítési időre.

A nyersanyagokat és a pénzügyi eszközöket felhasználók számára így a határidős tőzsdék lehetővé teszik az árfolyam-ingadozások áthidalását, a tőzsdei befektetők számára pedig azt, hogy az árfolyam ingadozásokból kivehető haszonra spekuláljanak.

A kriptodeviza kereskedési platformokon a bitcoin árfolyamát szélsőséges ingadozás jellemzi, ami az érték egy negyede is lehet egy napon belül.

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen – fórumos nevén Satoshi Nakamoto – bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is. A bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket.

A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja. A bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó bitcoincíme szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését. A bitcoin a legismertebb a virtuális fizetőeszközök közül, de már több száz különböző kriptovaluta van forgalomban.