A hatalmat meg kell etetni: DJ Overdose videó- és lemezpremier

Forrás: Jani Dániel (hEY-RES!)

-

A holland elektronikus underground egyik kulcsfigurája egy most induló magyar kiadónál jelentette meg új, hatszámos lemezét. A VS.hu-n látható először a hozzá készült animációs klip, illetve meghallgatható a teljes lemez és két magyar remix is, szintén csak itt, szerda délig.


Jeroen Warmenhoven fontos, mégis kívülálló alakja a holland klubéletnek, amely önmagában is egy saját törvényekkel bíró sziget az európai elektronikus undergroundon belül – ennek a kultúrának, mondjuk, hogy a két legismertebb példája, illetve hivatkozási pontja az elmúlt másfél évtizedben az Intergalactic FM online rádió, illetve Danny Wolfers, azaz Legowelt.


DJ Overdose 2015-ben Budapesten is fellépett és elment sétálni a városba


Warmenhoven, azaz DJ Overdose sok néven alkot, egyébként pedig egy kis hágai moziban dolgozik mindenesként hetente kétszer. Gyökerei az oldschool hiphophoz és leginkább az electróhoz kötik, de sok szálon és egyéb projektek (Novamen, Model Man, Hasbeens, Dream Disco) révén kötődik rokon műfajokhoz: a szintiwave-hez, az italodiscóhoz és a technóhoz.

Viszonyításképp hallgassuk meg egy pár éves klubhimnuszát, a Créme Organizationnél megjelent 2013-as Bizarro World nagylemez címadó számát.Overdose-nak tavaly egyébként Ron Morelli tekintélyes kiadójánál, a L.I.E.S.-nál jelent meg Hero’s Gone Mental című ep-je, a Digital Tsunaminak készített 2015-ös mixében pedig Ennio Morricone és az Autechre (illetve egyebek) mellett Kovács Kati Kérdés önmagamhoz című remek 1980-as szintetizátoros melankodiszkója is szerepelt.Ezzel el is jutottunk a magyar kapcsolathoz. DJ Overdose aka Model Man (így szerepel a borítón) új, 05 Poly 800 Loop című ep-je a most induló magyar kiadó, a Dalmata Daniel első megjelenése. Négy DJ Overdose-szám hallható rajta, illetve két magyar remix S.Olbrichttól és a 12z-től. A fent látható borító artworkjét Jani Dániel készítette, ő egyébként a kiadó művészeti vezetője.

A lemezt nyitó Path to Wrath klipje a magyar Nimova Projeckt, azaz Romhány Veronika munkája: egy háromlábú gyurmafigurát, fekete zászlót és akasztófajátékot szerepeltető bizarr, de mókás stop-motion videó, amely kényelmetlenül izgalmas mikrovilágot hoz létre DJ Overdose sötét tónusaival, nyers tempóival és játékos dallamaival.

Itt van, meg lehet nézni.A 05 Poly 800 Loop című lemez vinylen és digitálisan is megvásárolható hétfőtől. Szerda délig pedig csak a VS.hu-n hallgatható meg az egész. (A Dalmata Daniel hivatalos Soundcloudján látszólag már eddig is meg lehetett hallgatni, de ott valójában csak másfél perces részletek hallhatók a számokból.)

Az ep erős anyag lett, egyrészt albumként is jól működik, és kerek: nincs rajta töltelékszám, azaz nem csupán egymás mellé pakolt, változó színvonalú klubtrackek gyűjteménye dj-knek. Műfajilag az újvonalas electro a kapcsolódási pont: a számok masszívak és szikárak, ám kifejezetten okosan, változatosan és szellemesen épülnek fel, a négy különböző tempóra írt, wave-esen sötét téma pedig mind benne ragad az ember fejében. Overdose-nak jó érzéke van az egyszerű és fülbemászó klubslágerek írásához, jó érzés, hogy nem a maradékokat adta oda a kiadványhoz.

Mindehhez jön S.Olbricht (ő a Silf szintiduó és a Farbwechsel kiadó feje) egyszerre nyers és lebegős remixe, illetve a 12z (róluk itt írtunk legutóbb) dekonstruáló, ám pár perc után szuggesztíven összeálló újragondolása, ami szép csúcspontja és lezárása a lemeznek. A B(eh)anger őket megihlető motívuma amúgy engem folyamatosan ezt a számot juttatta az eszembe – de ez csak egy közepesen érdekes adalék.


Tessék, itt lehet meghallgatni szerda délig


A Dalmata Daniel kiadó mögött hárman állnak: Orbán Gergő, Jani Dániel, illetve az egészet összefogó ember, aki a Maxmillian Sinclair nevet használja. Erre van a hivatalos oldaluk, ott meg lehet venni a lemezt. A jövőben újabb kiadványokat terveznek, egy közös lemezt a Wedding Acid Grouppal és a Ceephax Acid Crew-val (előbbi egy újpesti szintitrió, utóbbi pedig Squarepusher öccsének Budapesten rendszeresen fellépő egyszemélyes acidprojektje), egy Új Bála-lemezt (hozzá kapcsolódóan bővebben itt), illetve egy együttműködést a római MinimalRome kiadóval.

Majd biztos szólnak a Facebookon, ha készen lesznek.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!