A hasába varrták az amerikai férfi kezét, hogy ne kelljen levágni

Fotó: Design Pics RF / Design Pics

-

Három hétig volt a férfi keze a hasában kialakított zsebben, miután traktorszerelés közben durván összeégette azt.


A Houstoni Metodista Kórház orvosai a héten szedték ki a 87 éves Frank Reyes kezét a hasán kialakított ideiglenes regeneráló burokból, mely úgy néz ki, mint egy bőrből „varrt” zseb, melybe a férfi bedugta a kezét, csak az ujjai lógtak ki belőle.


A végtagra igazították a hasi szövetek és bőr egy részét. A texasi Missouri Cityben lakó férfi három hétig élt a hasára varrt kézzel. Reményei szerint idővel majdnem ugyanúgy használhatja végtagját, mint régen.

Reyes egyedül volt otthon egy késő júniusi napon, amikor traktorkereket cserélt, eközben a támasztóvas elcsúszott, és odaszorította a férfi kezét a felforrósodott lökhárítóhoz.

A forró fém úgy égette át a férfi vastag kesztyűjét, a bőrét, az inakat és a szöveteket, mintha vasaló lett volna. Fél órába telt, mire megérkezett a segítség.

Az orvosok először kitisztították és bekötözték a sebet, ám az elfertőződött, és a férfi mutatóujjának nagy részét amputálni kellett. A végtag állapota tovább romlott, a rajta lévő bőr majdnem teljesen elhalt. A Houstoni Metodista Kórház plasztikai sebészeként dolgozó Anthony Echo felismerte, hogy a bőrátültetés nem megoldás, mivel a kéz csontig roncsolódott, és megfelelő vérellátás nélkül az átültetett szövet elhalna.

A szakember ezért úgy döntött, hogy megpróbálja belevarrni a férfi kezét a hasába. „A has bőre gyakorlatilag rátapad a kézre”, és új vérerek képződnek, hogy összekapcsolják őket. Echo szerint a beavatkozás nélkül a 87 éves férfi valószínűleg elvesztette volna az összes ujját.

Az olyan műtétek, amikor egy testrészt ideiglenesen hozzávarrnak egy másikhoz, vagy a bőr alá „temetik”, nem számítanak új keletűnek, ám rendkívül ritkák. Az eljárást elsősorban a harcmezőn és traumás eseteknél alkalmazzák, de a testrészek laboratóriumi előállítására irányuló kutatásokban is egyre népszerűbb módszernek számít.