A három legnépszerűbb képzés ponthatárai

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Idén legtöbben gazdasági, műszaki és pedagógusképzésre jelentkeztek. A gazdálkodási és menedzsment szakra magasabb ponthatárt kellett elérniük azoknak, akik a fővároson kívül szeretnének tanulni.


Idén több mint 111 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, többen, mint tavaly. Legtöbben a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés területeit jelölték meg. Lássuk, milyen pontokkal lehetett bekerülni a három legnépszerűbb alapszakos képzésre, azaz a gazdálkodási menedzsment, az óvodapedagógus és a mérnök-informatikus szakra. Magasabb pontszámot kellett teljesíteniük azoknak, akik a fővároson kívül szeretnének gazdasági ismereteket szerezni.

A gazdasági menedzsment szakot indító egyetemek közül a Pannon Egyetem államilag finanszírozott, nappali képzésére volt a legnehezebb bejutni, ide legalább 476 pontra volt szükség. A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen 458 volt a ponthatár. Gazdasági menedzsment szakra a budapesti egyetemek vidéki képzéseire is magasabb a ponthatár, mint a fővárosban: a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári telephelyén 453 ponttal, a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi intézményében 451 ponttal lehet bejutni szintén nappali képzésre, míg a Corvinus és a BGE Budapesten indított első évfolyamára és a Budapesti Műszaki Egyetemre 448 pontot kellett teljesíteni.

A második legnépszerűbb képzés idén az óvodapedagógus szak volt. Levelező tagozaton kicsit magasabb a ponthatár: az Eötvös Loránd Tudományegyetemre és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi képzéseire 304 pontot, a szegedi Eötvös József Főiskolára 301 pontot kellett szerezni. Ezeken az egyetemeken nappali képzésen 280 és 300 pont között volt a határ. Ez a sáv megfelel az országos átlagnak, azaz az ország összes egyetemén és főiskoláján 280 és 300 pont között húzták meg a határt az óvodapedagógus-képzésre nappali és levelező tagozaton egyaránt.

A harmadik legnépszerűbb szaknak a mérnök-informatikus képzés bizonyult. A Budapesti Műszaki Egyetem tudta meghúzni legmagasabban – 370 ponton – a határt, ezt követi az Óbudai Egyetem angol nyelvű képzése 352 pontos szinttel, illetve 350 ponttal az Óbudai Egyetem egyedi munkarendű képzése. A veszprémi Pannon Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is 300 pont felett húzta meg a határt, 333, illetve 330 pontnál.

Az informatikai képzési területről a legnépszerűbb alapképzések között a mérnök-informatikus mellett a programtervezőinformatikus-képzés, a műszaki képzési területről pedig a gépészmérnöki és a villamosmérnöki képzés is szerepel.