A harcsára szavaztak a magyarok

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / H. Szabó Sándor / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / H. Szabó Sándor

-

Szálkamentes húsát enni is szeretik.


Több mint 5 ezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság októberben elindított közönségszavazásán, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt. A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

Mióta a vizák eltűntek vizeinkből, legnagyobb halunk a harcsa. Népszerű is, hiszen hatalmas száját és hosszú bajszát a gyerekek már a képeskönyvekből megismerik - írja közleményében a Haltani Társaság. A harcsa hosszú élete végéig növekszik. Másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak Magyarországon, de ma már a 100 kg fölöttiek is ritkaságszámba mennek.

Különböző korosztályai alaposan kihasználják kedvelt élőhelyein, a lassú folyókban és az állóvizekben számára elérhető táplálékot, az apró halivadéktól a víz felszínén úszó kiskacsákig. Ikráit általában júniusban rakja le, többnyire a fűzfák bojtos gyökérzetére vagy az árvíz alá került bokrokra. A hím gondosan őrzi és védi a lerakott ikrát.

A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amiből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is helyet találhatna a háztartásokban és a vendéglátóiparban.