A hallgatók ötöde vállalja az esetenként milliós diákhitelt

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-

Rekordalacsony a diákhitel kamata, de így is elviszi a bér legalább öt, de akár 11 százalékát.


Tapasztalatok szerint az önköltséges képzésben részt vevők ötöde veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja fizetésére, ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ. Ez akár több millió forint hitel felvételét is jelentheti az egyetemi évek alatt, hiszen a tandíj félévente akár százezres nagyságrendű kiadást is jelenthet.

Már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében októberben kapják meg az igényelt összeget. Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1-nek elmondta, a szabad felhasználású hitelt, azaz a Diákhitel1-et az kaphatja meg, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, be is iratkozott, és még nem múlt el 40 éves. Szabadon gazdálkodhat a felvett összeggel, amely 15–50 ezer forint között határozható meg.

A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel, a hitel csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják. Imre Zita szerint célszerű az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszerén keresztül elindítani, így a személyes adatok azonnal betöltődnek, és az igénylőnek csak a diákhitel típusát és az igényelt összeget kell kitöltenie.

Az általános kamatkörnyezet alakulásának megfelelően fokozatosan csökkentik mindkét típusú diákhitel éves kamatát. Míg 2015 decemberében 3,9 százalék volt a Diákhitel1, addig azok, akik most veszik fel a szabad felhasználású hitelt, kétszázalékos kamattal számolhatnak. A Diákhitel2 kamata pedig 5,12 százalékról esett 3,75 százalékra.


Felvettek, de felvegyem?


A hitel törlesztése a keresettől függ

Azt követően kell elkezdeni törleszteni a diákhitelt, hogy megszűnt az igénylő aktív hallgatói jogviszonya. Egész pontosan a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kezdődik a visszafizetés. Az első két évben a minimálbér 6-9 százaléka lehet a törlesztendő összeg, ez a szabad felhasználású hitelnél havi körülbelül hatezer forintot jelent, a kötött felhasználásúnál pedig a felvett összegtől függően 4-11 ezer forint. Ez olyan alacsony összeg, hogy alig lehet vele csökkenteni a tartozás összegét.

A harmadik évtől jövedelemarányosan kell fizetni, a törlesztőrészlet nagyságát minden évben újra meghatározzák. A következő évben fizetendő részletet a megelőző két év jövedelme alapján számolják. Bruttó 170 ezer forint jövedelem alatt a fizetés öt százalékát, e feletti, de 250 ezer forint alatti a jövedelem hét százalékát kell fizetni, 250 és 340 forint jövedelem között a bér 9 százalékát kell törleszteni. Még magasabb jövedelem esetén 11 százalékot vonnak le a bérből a felvett hitel teljes visszafizetéséig.

A Diákhitel1 esetében, ha nyolc féléven keresztül veszi fel a hallgató a minimumösszeget, 600 ezer forint hiteltartozással lehet számolni. A felső határ ugyanakkor több millió forintra is rúghat, ha havi 50 ezer forint apanázzsal számolunk. Ez nagyjából megfelel egy személyi kölcsön összegének – azzal, hogy annak kamata sokkal magasabb.