A hallgatók fele külföldi a magyar orvosi egyetemeken

-

Volt olyan év az elmúlt évtizedben, amikor több magyar orvos ment külföldre, mint ahány új orvost képeztek. Jelenleg két-háromezer orvossal van kevesebb a kelleténél a magyar egészségügyben.


Tíz kórháznyi orvos hiányzik, a négy orvosi egyetemen pedig a hallgatók fele már külföldi – írja a nol.hu. A cikk példaként hozza fel, hogy az elmúlt tíz évben 24 szívsebész ment külföldre dolgozni, míg 40 maradt az országban, ez az arány az érsebészek esetében 45 és 100. Az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt ugyan a magyar orvostanhallgatók száma, ám volt olyan év is, amikor többen hagyták el az országot, mint ahányan végeztek. Két-háromezerrel kevesebb orvos van itthon, mint kéne. A cikk szerint jelenleg több százezer magyarnak nincs saját háziorvosa.

Ugyanakkor az orvosképzés mindenhol drága, külföldön is hiány van, és jól jön az olcsóbb szakértelem, épp ezért nem várható a kivándorlás leállása. Ha a kormány úgy döntene, hogy radikálisan növelné az államilag finanszírozott orvostanhallgatói helyek számát, akkor is legalább egy évtizedbe telne, míg változnának a dolgok, hisz 10-12 év alatt válik egy ember orvossá – áll a cikkben.

A probléma egy másik következménye, hogy a pénzhiány miatt az egyetemek évek óta próbálják a külföldi hallgatók számát növelni, ami mára azt a helyzetet eredményezte, hogy jelenleg 9000 külföldi orvostanhallgató van Magyarországon. Ez az orvostanhallgatók fele. Ők tandíjként évente több mint 20 milliárd forintot fizetnek be. Ez a létszám 2020-ra 11 ezerre nőhet. Ráadásul a külföldi hallgatók képzéséért óradíjat kapnak az oktatók, amiből egy két-három nyelven tanító orvos fizetésének fele is kijöhet – írja a nol.hu.