A halhatatlanok köztünk járnak

-

Mi kell ahhoz, hogy valaki bekerülhessen az amerikai profi sportok valamelyikének Hall of Fame-jébe?


Az elmúlt időszakban nagyon sok szó esett arról, hogy Peyton Manning minden idők egyik legjobbjaként vonult vissza az NFL-ből, Stephen Curryt pedig már Michael Jordanhez hasonlítgatják. Szerintünk őket biztosan beválasztják majd a sportáguk halhatatlanjai közé (Hall of Fame). De mi is az a Hall of Fame, hányan vannak már benne?


Kosárlabda

Az 1959 óta létező kosárlabda hírességek csarnokának (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame) jelenleg 345 személy és 10 csapat a tagja. Az új tagokat minden év szeptemberében mutatják be egy nagyszabású ceremónia keretében. Michael Jordan előtt 2009-ben például ezzel a videóval tisztelegtek:A tagok között legalább 4 éve visszavonult játékosokat, edzőket, játékvezetőket és olyan személyeket találunk, akik nagyon sokat tettek a sportágért (például sportvezetők, szakírók és kommentátorok). Ez utóbbi csoportba tartozik az egyetlen magyar tag, Hepp Ferenc, aki a FIBA-ban (Nemzetközi Kosárlabda-szövetség) és a magyar szövetségben végzett munkájáért érdemelte ki ezt a megtiszteltetést még 1981-ben. A csapatok közül a legismertebb az 1992-es olimpiát megnyerő amerikai válogatott, ismertebb nevén a Dream Team. Legközelebb 2016. szeptember 8-án iktatnak be új tagokat.


A Dream Team-film


Amerikai foci

Az amerikaifutball hírességeinek csarnoka (Pro Football Hall of Fame) ugyancsak tiszteleg a játék hősei előtt, 1963 óta működik, jelenleg 303 tagja van. 2016. augusztus 7-én bővül majd hivatalosan ez a lista, azt azonban már most tudjuk, kikkel, hiszen a Super Bowl előtt bejelentették. Idén Brett Favre, Tony Dungy, Kevin Greene, Marvin Harrison, Orlando Pace, Eddie DeBartolo Jr., Ken Stabler és Dick Stanfel a kiválasztott:A nevek bejelentése utáni napon a Super Bowl van, a beiktatást pedig Hall of Fame Game követi minden évben, amely az előszezon első meccse.


Jégkorong

A Hockey Hall of Fame működik a legrégebb óta, 1945-ben került be az első 11 fő, de ma már 268 korábbi játékos, 104 „építő” (azaz edzők, sportvezetők, kommentátorok, tulajdonosok és olyanok, akik segítettek építeni a jégkorongot), illetve 16 korábbi játékvezető a tagja. Minden évben novemberben iktatják be az új tagokat egy gálán, amelyet minden alkalommal egy speciális hockey Hall of Fame-meccs követ, amelyen a Toronto Meaple Leafs mérkőzik meg valakivel. Itt tiszteleghetnek a szurkolók is a korábbi legendák előtt. 2015-ben ez így nézett ki:Ami közös mindhárom esetben, hogy nem pusztán listákról beszélünk, hiszen ultramodern múzeumok is tartoznak hozzájuk. A Naismith Memorial Basketball Hall of Fame a sportág szülővárosában, Springfieldben, a Pro Football Hall of Fame az NFL alapításának helyszínén, Cantonban, a Hockey Hall of Fame pedig Torontóban található.

Magyar szurkolóknak fontos információ, hogy a jégkorongozók ereklyéi között a Trash Talk szakértőjének, Kangyal Balázsnak a válogatott meze is ott lóg. A szettet Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs februárban meg is látogatta. A március 18-i Trash Talkban egy képzeletbeli, 2021-es NFL Hall of Fame-beiktatást tartanak a szakértők, de például az is kiderül, miben hasonlít Peyton Manning és Larry Bird. A műsorvezető, Faragó Richard Bencsics Márk, Kovács Sándor és Tőrös Balázs véleményét hallgatja meg ma este a Sport1-en 19:30-tól.