A hálapénz miatt is benn tartják a betegeket

-

Kevés az egynapos sebészeti ellátás: az orvosok és a kórházak is abban érdekeltek, hogy befektessék a betegeket.


Nem érdekük az orvosoknak, hogy egynapos sebészeten belül lássák el a betegeiket, de a kórházigazgatók is félnek attól, hogy ha csökken az ágyak kihasználtsága, akár be is zárhatnak egyes osztályokat. A legfrissebb adatok szerint elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor nem fektették be egy-egy osztályra a pácienseket, pedig az idei évtől már az egynapos ellátás finanszírozására sem lehet panaszuk a kórházaknak – írja a Magyar Nemzet.

Tavaly közel 2,4 millió beteget bocsátottak el a kórházak az osztályaikról, közülük valamivel több mint kétmillió pácienst engedtek haza, 231 ezer ember került át más osztályra, és 83 ezer beteg vesztette életét. Mindeközben azonban egynapos ellátás keretein belül mindössze 249 ezer embert kezeltek – derül ki az OEP adataiból. A szakértők szerint jóval többször lehetne a műtét után néhány órával otthonába engedni a beteget. A mutatók szerint ilyen tekintetben a legjobbak között szerepel a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky-kórház, ahol tavaly több mint 32 ezer beteget bocsátottak el az osztályokról, és mindeközben csaknem hatezer egynapos ellátási esetet listáztak, vagyis az összes páciens 15 százaléka még aznap hazamehetett a beavatkozás után.

Bodnár Attila, a kórház főigazgatója szerint az egynapos sebészet régóta napirenden van, ugyanis kényelmesebb a betegeknek és költséghatékonyabb is. Szóba kerülhet sérv-, szürkehályog-, szemhéj- vagy bizonyos urológiai és plasztikai sebészeti műtéteknél is. A főigazgató szerint nagy változást hozhat az alkalmazás gyakoriságában, hogy egy idei rendelet szerint az egynapos sebészeti műtéteket már az értékükön finanszírozzák, vagyis ugyanakkora összeget kap a műtétre a kórház az OEP-től, ha bent tartja a beteget, mint ha hazaengedné. Korábban ez nem volt így, ezért valóban anyagi érdekük fűződött az intézményeknek ahhoz, hogy bent tartsák pácienseiket. A mostani változás azonban arra ösztönözheti az intézményeket, hogy több egynapos sebészeti beavatkozást vállaljanak, ezzel pedig egy nagyobb intézmény akár több tízmillió forintot is spórolhat évente.

Sok kórházvezető szerint csökkenhet az intézményük finanszírozása, ha nincsenek megfelelően kihasználva a rendelkezésre álló ágyak. Bodnár szerint ennek is szerepe lehet abban, hogy inkább befektetik a betegeket. Emellett a hálapénz is érv, ha ugyanis benntartják a pácienst, a hozzátartozók hajlamosabbak többet fizetni az orvosnak. A hálapénz szerinte a többi között ezért is káros, hiszen rossz irányba befolyásolja a viszonyokat.

Emellett attól is függ, végül befektetik-e a beteget, vagy sem, hogy milyen a szociális helyzete. Lényeges kérdés, van-e olyan hozzátartozó, aki a beavatkozás másnapján vissza tudja vinni kontrollra, mennyire nehéz a közlekedés a lakhelye és a kórház között, és megfelelő körülmények között tud-e pihenni. „Egy szürkehályog-műtétet elvégezhetnek egynapos sebészet keretein belül, de ha nincs senki, aki másnap reggel be tudná vinni a kórházba a beteget kontrollra, akkor bent tartják egy éjszakára. A vidéki kórházak esetében nagyobb az esély erre, ott ugyanis a kórháztól távolabbi falvakból nehezebb lehet a közlekedés” – mondta Bodnár.