A halálosztag és az államfő bosszúja elől menekül a volt bérgyilkos

Fotó: NurPhoto / Jeoffrey Maitem

-

Az áldozataikat feldarabolták és olajba mártották, hogy ne terjengjen a bűz. Duterte elnök helyzetét azonban a bérgyilkos vallomása sem tudta megingatni.


Edgar Matobato menekül. A férfi korábban állítólag Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigeteki elnök bérgyilkosa volt – írja a CNN. Matobato jelenleg feleségével és két gyerekével él Manila közelében, és azt mondja, már nem számolja, de tavaly legalább tízszer költözött. Matobato az államfő bosszúja elől menekül: azt állította ugyanis, hogy Duterte megbízásából 2000 és 2013 között több tucat emberrel végzett. Matobato szerint a gyilkosságokkal „gonosz célokat szolgált”.

Duterte volt a férfi korábbi főnöke, és tevékenységét az ország emberi jogi bizottsága is vizsgálja már. Duterte korábban azt mondta, hogy polgármesterként saját kezűleg is végzett néhány bűnözővel, hogy ezzel is motiválja a halálbrigádokat.


Davaóban személyesen is gyilkoltam, csak hogy megmutassam a srácoknak: ha én megtehetem, ők miért ne tehetnék meg?

– mondta Duterte, aki több mint 20 éven át vezette a Fülöp-szigetek déli részén fekvő nagyvárost.


Jose Gascon, a délkelet-ázsiai ország emberjogi bizottságának elnöke kijelölt egy csoportot, hogy vizsgálja meg Duterte állításait. Duterte nemrég azt is mondta a korruptnak vélt kormányzati tisztségviselőkről, hogy: „Ha korruptak, helikopterrel


Manilába viszem és a levegőből kihajítom őket. Csináltam már ilyet korábban, miért ne tenném meg újra?

A Fülöp-szigeteken elfogatóparancsot adtak ki Matobato ellen. Az ügyészség illegális fegyvertartással és emberrablással vádolja annak ellenére, hogy több tucat gyilkossághoz is köze lehetett.

A férfi szerint azonban ha a gyilkosságokkal is megvádolnák, akkor abba a Duterte-adminisztráció is könnyedén belekeveredhetne.


Duterte maga dicsekedett el a gyilkosságaival


Matobato azt állítja, tagja volt a davaói halálosztagnak (DDS), amely Duterte megrendeléseit teljesítette.


Az volt a munkánk, hogy megöljük a bűnözőket: a kábítószer-terjesztőket, a nemi erőszak elkövetőit vagy a rablókat. (…) Ezeket az embereket öltük mindennap

mondta Matobato.Matobato szerint a halálosztagnak mintegy 1400 áldozata volt. A csoportot a Fülöp-szigetek déli pontján fekvő Davao városában az akkori polgármester, Duterte irányította. Matobato először azt hitte, hogy a DDS-nek köszönhetően a helyiek meg fognak szabadulni a bűnözőktől, de rá kellett döbbennie, hogy a politika csupán bérgyilkosnak használta fel.


Duterte gyilkosa

2010-ben például Matobato utasításba adta a csoport tagjainak, hogy rabolják el és öljék meg Duterte politikai riválisainak testőreit. A férfi szerint ezek a gyilkosságok döbbentették rá, hogy Duterte csupán bérgyilkosnak használta fel.

Egy másik alkalommal 3 fiatal nőt – akik a gyanú szerint metamfetaminnal kereskedtek – megvertek, megerőszakoltak, majd megöltek a halálosztag tagjai.

Matobato szerint most az egykori halálosztagos társai keresik, hogy végezzenek vele:


Nem érdekel már, ha meg akarnak ölni (…) El akarom mondani az igazat, és többé nem hazudni.

Kisért a múlt

Matobato a CNN riporterének azt mondta, bűnbocsánatot akar nyerni, és katolikusként hiszi, hogy Isten megbocsát neki. Saját bevallása szerint közel 50 gyilkossághoz volt köze.

Duterte elutasította a férfi vádjait, és azt mondta, hogy semmilyen parancsot nem adott ki bűnözők vagy politikai riválisok likvidálására. Az elnök sajtótitkára, Martin Andanar szerint a DDS nem más, mint egy mítosz: „Mindenki beszél a halálosztagról. A Fülöp-szigeteken van Országos Rendőrkapitányság. Ez a hivatalos hatóság. A davaói halálosztag, amelyről az emberek beszélnek, csupán legenda” – állítja Duterte sajtósa.Matobato azonban másképp emlékszik: a halálosztag a várostól távol eső helyekre vitte az áldozatokat, például a kőfejtőbe, és ott feldarabolták a holttesteket, majd olajba mártották a maradványokat, hogy ne terjedjen a hullaszag. Az egykori bérgyilkos szerint mielőtt a tengerbe dobálták a tetemeket, megnyitották a mellkasukat, hogy később ne jöjjenek fel a víz felszínére.


Folyamatos harcok az iszlám ellen

Matobato azt állítja, hogy közvetlenül magas rangú rendőrök adtak ki legtöbbször utasításokat a gyilkosságokra, de volt arra is példa, hogy maga Duterte utasította a halálosztag tagjait.1993-ban, amikor bomba robbant Davao székesegyházában, Duterte közölte a halálosztag tagjaival, hogy a terrortámadást torolják meg a helyi muszlimokon, és vonuljanak be a város mecsetébe.


A nagy szöktetés

Nemrég Amas városának börtönéből többen is megszöktek. A börtön ellen szerda éjjel indítottak rohamot az iszlamisták. A szöktetési akciót vezető Derbie parancsnok a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MIFF) egyik szakadár csoportjához, a Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosokhoz tartozik. A MIFF tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz. A 158 szökevény közül 34 rabot már elfogtak.

A 105 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig több mint 100 ezer halálos áldozatot követelt.

Mindennapi félelemkeltés

Duterte hatalomra kerülését követően a helyi sajtó szinte állandó jelleggel beszámolt a polgárőrség és a rendőrség akcióiról, amikor állítólagos kábítószer-kereskedőket öltek meg.

Matobato szerint a rajtaütésekben és a gyilkosságokban a halálosztag tagjai is részt vettek. Míg a rendőrséget a hivatalos eljárásokban használták, addig a DDS tagjait a törvénytelen és megfélemlítő gyilkosságokhoz vetették be. Matobatónak és társainak átlagosan havi 100 dollárt fizettek ezekért az akciókért.

Matobato szerint mások is megpróbáltak elszökni a csoportból, de gyorsan elfogták őket. A férfi először a feleségének vallotta be, hogy szörnyű dolgokat tett a csoport tagjaként, és arra kérte, hogy a gyermekeivel együtt szökjenek el. Később csatlakoztak a kormánytól függetlenül működő Emberi Jogi Tanács tanúvédelmi programjához.

A férfi az év elején a tanúk padjára ült, hogy beszámoljon a csoport véres leszámolásairól. Duterte szóvivője szerint az egykori gyilkos vallomása „nagyon ellentmondásos”, így nem lehet benne megbízni.


Meg kell fizetnie minden bűnéért. Ha a halálbüntetést újra bevezetnék, bárcsak ő lenne az első, akit felakasztanának. (...) Aztán én következem. Igen, én fogom majd követni az akasztófán

– mondta az egykori halálosztagos Dutertéről. Matobato szerint a jelenlegi elnök nem más, mint egy véreskezű hentes”, aki brutalitásával rettegésben tartja az országát.