A háborút próbálja elhárítani Kim Dzsong Un

Fotó: MTI/MTVA / Rodong Sinmun

-

Az elmúlt napok feszültségei, illetve a kölcsönös fenyegetések után tárgyalóasztalhoz ültek a két Korea képviselői.


A magas szintű tárgyalások helyi idő szerint szombat éjfél után még tartottak - közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium, utalva arra, hogy a cél a háborús veszély elhárítása.

Panmindzsonban találkoztak, állítólag észak-koreai kezdeményezésre. Dél-Koreát az elnöki hivatal nemzetbiztonsági főnöke és az országegyesítési miniszter képviseli, a háborúval fenyegetőző Észak-Korea nevében a néphadsereg politikai főirodájának igazgatója és a Koreai Munkapárt (kommunista párt) titkára ül a tárgyalóasztalnál. A tanácskozásról semmilyen részlet nem szivárgott ki.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken teljes harckészültségbe helyezte országának a két Korea határtérségében állomásozó fegyveres erőit. Phenjan ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben nem hagy fel a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórásával szombaton dél-koreai idő szerint délután öt óráig (magyar idő szerint délelőtt tíz óráig), katonai lépéseket fog tenni. Az észak-koreai ultimátum helyi idő szerint délután 5 órai határideje incidens nélkül járt le.