A háborús Kaukázusba megy a pápa

Fotó: MTI/MTVA / Claudio Peri

-

Noha kevés római katolikus él Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban, Ferenc pápa mindhárom országot még idén felkeresi - közölte a Vatikán.


Két látogatást is tesz Ferenc pápa idén a konfliktusoktól sújtott Kaukázusi régióba: június 24-26. között Örményországot, szeptember 30. és október 2. között pedig Grúziát és Azerbajdzsánt keresi fel - közölte a Vatikán.

A múlt hét végén heves összecsapások törtek ki az azeri hadsereg és az Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah terület fegyveres ereje között. A vatikáni közleményben azonban nem tettek említést a harcokról.

A tervezett látogatás részben a régióban székelő ortodox egyházfők meghívására vezethető vissza. Ferenc pápa a katolikus egyház és a keleti ortodoxok közti kapcsolatok javítására törekszik.

Mindhárom kaukázusi országban nagyon kevés római katolikus él. Az azeriek 95 százaléka muzulmán, a grúzok több mint 80 százaléka ortodox keresztény, az örmények több mint 90 százaléka pedig az örmény apostoli egyház követője.

A Vatikán már márciusban bejelentette, hogy tanulmányozza Ferenc pápa örményországi látogatásának lehetőségét. Federico Lombardi szentszéki szóvivő akkor azt mondta, hogy az egyházfő útjának programját még nem dolgozták ki és a vatikáni illetékesek sem utaztak még az országba a pápai látogatásokat megelőző "helyszíni szemlére".

Utoljára II. János Pál látogatott Örményországba 2001-ben, az örmények kereszténységhez való csatlakozásának 1700. évfordulóján. A katolikus egyházfő akkor az oszmán birodalom végnapjaiban az örmények ellen elkövetett népirtásra emlékező jereváni emlékműnél is imádkozott.

Ferenc pápa tavaly április 12-én a Szent Péter bazilikában az örmények 1915-ös legyilkolásának 100. évfordulója alkalmából bemutatott örmény rítusú misén népirtásnak nevezte a korábban történteket. Ezt követően Törökország visszahívta szentszéki nagykövetét, akit idén februárban küldött vissza Rómába. Amennyiben Ferenc pápa látogatása során ismét hasonló kijelentéseket tesz, az komoly feszültségeket okozhat Ankara és a Vatikán között.