A háború a tönk szélére sodorta Ukrajnát

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Nem a Majdan-tüntetések, hanem az orosz agresszió okozta az életszínvonal visszaesését Ukrajnában.


A Majdan-tüntetések három évvel ezelőtti kezdetekor senki sem számított arra, hogy Oroszország a kijevi hatalom- és orientációváltás miatt elcsatolja a Krímet, majd háborút indít a Donyec-medencében, ezért nincs közvetlen kapcsolat az akkori kijevi megmozdulások és a gazdasági válság, valamint az életszínvonal visszaesése között – jelentette ki Volodimir Feszenko neves ukrán politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője.

2013. november 21-én kezdődtek az utcai tiltakozások a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén. Kezdetben azért vonultak az emberek az utcára, mert az akkori vezetés, Viktor Janukovics elnök és kormánya leállította az ország felkészülését az Európai Unióval való társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírására, és kinyilvánította, hogy Ukrajnának továbbra is Oroszország marad az elsődleges politikai, gazdasági és kereskedelmi partnere.

December elejétől már több százezren tüntettek a Majdanon azután, hogy a rohamrendőrök brutálisan szétverték a diákok tüntetését. Ezután a hatalomváltás, Janukovics hivatalból való távozása lett a demonstrálók fő követelése, elé helyezve ezt az európai integrációnak.
Ma ugyanilyen csalódottság lett úrrá az embereken, mint korábban többször is: előbb Ukrajna 1991-es függetlenné válása, majd a 2004-es „narancsos forradalom” után, és valójában minden elnökválasztást követően.

Az ukrán társadalomban rendkívüli a bizalomhiány a politikai elittel szemben, felmérések szerint a lakosság kétharmadának nincs bizalma semmilyen politikusban, semmilyen pártban.