A H1N1 most Ecuadorban szedi a halálos áldozatokat

Fotó: Europress/AFP/Lionel Bonaventure / Europress/AFP/Lionel Bonaventure

-

Április óta többen meghaltak az új típusú influenzában.


Legalább harminckilenc ember meghalt új típusú influenzában idén április óta Ecuadorban. Margarita Guevara egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a latin-amerikai országban 239 esetet regisztráltak. A vírus megjelenése a rendkívül hideg tél miatt történt, de a szomszédos Kolumbiában is voltak ilyen megbetegedések.

Az ecuadori egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban az influenza több típusa van jelen, influenza A(H3N2), influenza B és az új típusú influenza A(H1N1). Ez utóbbi betegség áll a növekvő halálozások mögött.

Guevara elmondta, hogy az országban hárommillió ember kapott védőoltást. A betegség tünetei a magas láz, a fejfájás, a csontokban és az izmokban érzett fájdalom, torokszárazsággal együtt járó intenzív köhögés.

A helyi egészségügyiek a házakban füstöléssel igyekeznek megakadályozni a vírus terjedését, a módszert azokon a menedékhelyeken is alkalmazzák, ahol a legutóbbi, az ország északi részén április 16-án történt földrengés károsultjait elszállásolták. A miniszter felkérte a lakosságot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, illetve betegség esetén forduljanak orvoshoz, ne kísérletezzenek öngyógyszerezéssel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben – a Mexikóban és az Egyesült Államokban feljegyzett esetek után – figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt. Ecuadorban akkor 2251 új típusú influenzás esetet regisztráltak, és legalább 129-en meghaltak a betegségben.