A Gyurcsány-kormány miniszterét protezsálta Szijjártó

Fotó: MTI/MTVA / Külgazdasági és Külügyminisztéri

-

A külgazdasági miniszter szingapúri tárgyalásain bejelentették, hogy a Patec Automotive Miskolcra telepíti a jelenleg Kínában lévő üzemét. A volt gazdasági miniszter, Kóka János cége pedig Szingapúrban alapított leányvállalatot.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szingapúri látogatásán megállapodtak, hogy a Patec Automotive autóipari beszállító vállalat a jelenleg Kínában lévő gyártási tevékenységét folyamatosan áttelepíti Magyarországra, és ennek első lépéseként - ötmillió eurós beruházás keretében - új gyárat épít Miskolcon, ahol első ütemben kétszáz új munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter részt vett a szingapúri üzleti szövetség rendezvényén, amelynek végén a Magyar Kereskedőház magyar borok szingapúri exportjáról írt alá megállapodást.

A magyar miniszter szerint gazdasági sikernek tekinthető, hogy a mobilfizetési és kereskedelmi szolgáltatásokat kínáló Cellum vállalat létrehozta Szingapúrban ázsiai-csendes-óceáni térségbeli központját, és az elkövetkezendő években négymillió eurót fektet be, hogy a százszázalékos magyar mérnöki innováció keretében megvalósuló mobilfizetési szolgáltatások ott is teret tudjanak hódítani.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Kóka János volt gazdasági miniszter érdekeltségi körébe tartozó vállalatról van szó. A tárcavezető megnyitó beszédet mondott 12 magyar startup vállalatot bemutató rendezvényen, és e vállalatok között volt a Cellum, amely fizetési alkalmazásait Kóka János mutatta be.