A Gyulai Memorialnál csak a Gyémánt Liga jobb

-

A világ legfontosabb, legnagyobb költségvetésű atlétikai versenyei közé került a nyáron ötödször megrendezett Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj.


A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj az all­athletics.com világranglistája szerint a 15. legjobb egynapos atlétikai verseny lett 2015­-ben, kizárólag a topkategóriát jelentő Gyémánt Liga-viadalok előzik meg. Nem túlzás: a Gyulai Memorial Kelet-­Közép-Európa első számú atlétikai versenye lett.

Az értékelést az indulók minősége, valamint a versenyen elért eredményeik alapján készítette el az all­athletics.com, s a hazai viadal az eddigi rekordot jelentő 2013­-as huszadik hely után ­ a 15.-­re lépett előre. Olyan nagy múltú eseményeket előzött meg, mint a berlini ISTAF vagy az ostravai Golden Spike, de említhetnénk Peking, Zágráb, Hengelo, Kingston, Madrid vagy Rieti versenyeit is.

Az első 14 pozíció gyakorlatilag sérthetetlen, hiszen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elitsorozatának tekinthető Gyémánt Liga ­viadalok költségvetése nagyságrendekkel komolyabb, mint a magyar versenyé. A Gyulai Istvánnak, az IAAF volt főtitkárának, az egyik legismertebb és legelismertebb magyar sportdiplomatának az emlékére létrehozott nagydíj ráadásul azzal is büszkélkedhet, hogy öt év alatt vált a legmagasabban rangsorolt hazai rendezésű egynapos sporteseménnyé az olimpiai sportágak között.A júliusi, székesfehérvári versenyen olimpiai-, világ­- és Európa-­bajnokok sora szerepelt (többek között Pars Krisztián, Justin Gatlin, LaShawn Merrit, Baji Balázs, Veronica Campbell Brown, Pawel Fajdek, Márton Anita, Mutaz Essa Barshim, Lolo Jones, Aries Merritt vagy Szergej Subenkov). Az idei Gyulai Memorial atlétái összesen 17 érmet – ebből hat aranyat ­– szereztek augusztusban, a pekingi világbajnokságon.

A jövő évi versenyt 2016. július 18-­án rendezik.