A gyújtógyertyát nyelt nyuszi és a benzincsajok

-

Szédítő show, cirkusz és sport keveréke, két keréken bemutatott látványos freestyle-trükkök, zakatoló rock, adrenalin. Nagyjából így írható le tömören a Masters of Dirt műsora, amely hamarosan Magyarországon is bemutatkozhat majd, a hétvégén viszont még Bécsben néztük meg, milyen is élőben.


Már előre gondolkodunk azon, hogyan lehet majd akkurátusan listázni a Masters of Dirt különböző kategóriáit, elvégre a fesztiválon krosszmotorosok, BMX-esek és mountain bike-osok produkálják a látványt. Aztán kiderült, hogy ennél sokkal többet nem is nagyon kell tudni. A cirkusz–sport különmeccs egyértelműen az előbbi javára dől el, verseny nincs, csak ugratás a magasba, majd egy figura, és a talajfogás. Azt persze igazságtalan volna tagadni, hogy van sportértéke a nehezebb trükköknek, de haladjunk csak sorjában, ahogy a kerekesek is az ötórás, kétrészes bécsi show-n.A Wiener Stadthalle hétezer nézője először nem is a főhősöket pillantja meg, hanem dobosokat és a Fuel Girls csapatot – az utóbbi tűzcsóvákat lövell az aréna különböző pontjain, egyikük pedig egy lángoló kocka belsejében forog ide-oda, miközben Rammstein-szerű szigorú riffek bömbölnek. A mi ízlésünknek máris kicsit túlhúzták a show-t, később, az est végén ugyanezt mondja a többi magyar néző is.


Néhány Fuel Girl, azaz üzemanyaglány - Fotó: M.O.D.


Azért február végén jólesik a lángszórók melege, nekivetkőzünk az érdemi produkciónak, és a látvány itt sem marad el: a bringások egy jókora sáncról legurulva gyűjtenek lendületet, majd két rámpán átugratva kamatoztatják azt. Amikor csak homorítanak egyet a magasban, az még kevéssé meggyőző, ám később hátra- és előreszaltót is bedobnak, vagy egyéb, valóban lenyűgöző kombinációkat.


Rogatkin trükkje


Aztán a program később sem változik drasztikusan, hasonló kunsztokat ismételnek krosszmotoron, illetve motorosszánnal (sled). Az utóbbi kétszáz kilós, jókora darab, kétségtelenül látványos, ahogy dob egy szaltót tízméteres magasságban.


Egy sled a rámpák fölött - Fotó: M.O.D.


Közben végig zúz a rock, a ceremóniamester pedig a versenyzőket bemutatva és a mutatványaikat kommentálva fokozza a hangulatot. A koncertfeeling nem véletlen, a főszervező, Georg Fechter apja szintén promóter volt, többek közt Elton John- és Guns n' Roses-koncertet vitt Ausztriába, no meg David Hasselhoff Knight Rockers turnéját. A család időnként Hasselhoffék gondjaira bízta a kis Fechtert, akinek így a színész lett a keresztapja.

Ezzel együtt a Stadthalléban nem csak színészkedés ment: kevéssel az első rész vége előtt a spanyol Marc Pinyol nagyot esett, rongybabaként csúszott a földön több métert. Az egyik szervező odarohant, és amikor a fejét fogva visszafordult, még azt hittük, ez is a show része, ám aztán a mentősök is hosszú percekig ápolták a motorost, a helyszíni műsorközlő szava elakadt, a szünetig hátralévő műsorszámokat pedig lefújták.

Pinyol állapotáról aztán egy napig nem érkezett semmiféle hír, majd végre a Facebookon jelentkezett, örömmel újságolta, hogy „két bordám és a lapockám eltört, a tüdőm kilyukadt, zúzódások vannak a fejemen, tehát szerencsére semmi igazán súlyos, ha minden jól megy, három-négy hét múlva újra motorozhatok”.


Well, two broken ribs, broken scapula, hip contussion, litle hole in my lung and head contussion, luckily nothing really...

Közzétette: Marc Pinyol Guardia – 2016. február 21.

Noha a helyszínen még semmi hír Pinyolról, a műsor folytatódik. A még komplexebb ugrások helyett viszont csupán további látványelemek hoznak újdonságot, például az elsötétített arénában LED-mellényben ugrató motorosok, vagy a szinkronban szaltózó bringások, illetve egy spanyol testvérpár, akik együtt ülnek a motoron, úgy adnak elő különböző mutatványokat, például egyszer helyet cserélnek a magasban, azaz a hátul ülő előremászik a tesó feje fölött, amíg épp ugratnak egy jókorát.

Nem véletlenül van hiányérzetünk a sport terén, ez „inkább csak egy bemutató, aki most kóstol bele először ebbe a világba, itt kap egy ízelítőt” – erősíti meg a benyomásainkat a BMX-es Kun Ádám. A magyar világbajnok a szünetben lenyom egy flatland számot, azaz simán a talajon mutat be különböző trükköket a bicójával, és mint mondja, az ő esetében is igaz, hogy a vb sokkal komolyabb, ott „olyan trükkök vannak, amiket te észre sem veszel, csak a profi pontozóbírók tudják, melyik ami már ismert, melyik új, melyik mennyit ér.”Kun ettől függetlenül megnézi az egész show-t, mert érdekli a technika, a többiek mutatványa. „Összességében itt valóban a világ legjobb freestyle-osai vannak, de mivel ez nem vb, inkább azt vállalják be, amit biztosan tudnak, mondjuk tízből nyolcszor. És persze mindig van, akit azért fizetnek meg, hogy vállaljon be keményebb mutatványokat” – magyarázza.


Sálak, sapkák minden mennyiségben, babaruhák minden méretben - Fotó: M.O.D.


A sport, a cirkusz és a metal mellett a családias hangulatot és a nézők tökéletes kiszolgálását érdemes említeni. Különböző M.O.D.-relikviákat vagy száz méter hosszan árulnak az előcsarnokban, kicsit arrébb pedig rögtönzött tetoválószalon is van, ahol rendes varrásokat készítenek néhány alapvető motívummal. A családias hangulatról mindent elmond, hogy a helyszín bejárásakor az egyik szervező felajánlja, hogy pattanjak rá az egyik ottfelejtett bicajra, és menjek fel vele a lelátón. Ám mivel ezzel mindenki csak rosszul járna, a mutatvány elmarad.


Többnyire a látvány a lényeg, de azért veszélyes - Fotó: M.O.D.


A show nem csak Pest irányába terjed, járt már Dubajban is, ahol „néhány éve elképzelhetetlen lett volna ilyen, ráadásul nők is vannak a lelátókon, és tombolnak rendesen”, közli Fechter.

Egyértelműen jó, ha a mainstream sportágak mellett az extrém- és a szabadidősportok is megélnek, elvégre Kun Ádám is profi, pénzdíjas versenyekből és bemutatókból él. Az már ízlés dolga, hogyan fogadjuk a M.O.D. külsőségeit. A tetőről lógó lufik kipukkasztása ártatlan mulatság, a Fuel Girlök kinézete már neccesebb, gyereket például nem biztos, hogy vinnénk a showra. De számos hasonló extravagáns kiegészítő van még, például a koponyafejű nyuszi, az ádámcsutkája helyén egy stilizált gyújtógyertyával, amiről már magunk sem tudjuk, mit gondoljunk.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!