A győzelem és Putyin napja Szevasztopolban

Fotó: AFP / ALEXEY DRUZHININ / AFP / ALEXEY DRUZHININ

-

Moszkva után Szevasztopolban is megünnepelte a győzelem napját Vlagyimir Putyin, aki először látogatott a Krímbe azóta, hogy a félszigetet Oroszországhoz csatolták. Mindez kiváltotta Kijev és Washington tiltakozását.


Putyin történelmi igazságtételnek nevezte a Krím „visszatérését” Oroszországhoz. „2014 úgy vonul majd be a Krím félsziget és Oroszország történelmébe, mint amikor az ott élők meghatározták, hogy Oroszországgal együtt képzelik el jövőjüket, egyszersmind megerősítették elkötelezettségüket a történelmi igazság iránt” - mondta az orosz elnök. - - Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó krími kikötővárosban hatalmas tömeg gyűlt össze a Putyin részvételével megtartott május 9-i légi és vízi díszszemlére. Az orosz elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka Szergej Sojgu védelmi miniszter kíséretében hajóra szállva haladt el a Fekete-tengeri Flotta hadihajói előtt és köszöntötte azok legénységét. A politikus a hajóról nézte a nagyszabású légi bemutatót. Ezen hetven repülőgép és helikopter vett részt, közöttük a világ legnagyobb katonai szállító gépe, az An-124-es típusú Ruszlan. Szevasztopolba küldték a Szu-27-es vadászgépekkel repülő, híres Orosz Vitézek és a MiG-29-es harci repülőgépeken látványos bemutatókat tartó Fecskék nevű műrepülő egységet, amelyek a világ különböző légi parádéin felléptek már. A vadászgépek a kubai gyémánt nevű rombuszformában repültek; ekkor mindössze három méter a távolság a harci gépek között. - - Az orosz állami televíziók élőben közvetítették a szenzációnak számító krími államfői látogatást és a moszkvai Vörös téri díszszemlét is felülmúló légi parádét.  

Tömeg fogadta Putyint Szevasztopolban


Ukrajna: Putyin provokál; Washington: Putyin növeli a feszültséget

Az ukrán külügyminisztérium tiltakozott, amiért Moszkva nem egyeztette Kijevvel Putyin látogatását. Ukrajna továbbra is területe részének tekinti a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopolt, amelyet Kijev álláspontja szerint Oroszország törvénytelenül és ideiglenesen annektált. Az ukránok szerint Putyin látogatásával az orosz fél nyíltan értésre adta, hogy semmibe veszi az ukrán törvényeket, a nemzetközi normákat és súlyosan megsérti Ukrajna szuverenitását. „Ez a provokáció ismételten alátámasztja azt, hogy Oroszország tudatosan a feszültségek növelésére törekszik az ukrán-orosz kapcsolatokban, és nem áll szándékában diplomáciai úton rendezni a kétoldalú viszonyban meglévő vitás kérdéseket” - áll az ukrán külügy állásfoglalásában. Az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azt mondta, nem fogadják el a Krím annektálását, Putyin látogatása pedig növeli a feszültséget.