„A gyilkosság az gyilkosság” – interjú a dzsihádista zenésztársával

-

Villáminterjút kértünk és kaptunk a James Foley amerikai újságíró meggyilkolásával gyanúsított volt londoni rapper, Abdel-Majed Abdel Bary (L. Jinny) egykori zenésztársától, Tabanacle-tól. A két férfi több közös számot is készített a múltban. Twitter-beszélgetés!


Haver, nem nagyon tudok mást mondani, mint hogy amikor ismertem őt, nála minden a zenéről szólt. És mire visszatértem tavaly a szabadságról, ő már elment – kezdte a beszélgetést Tabanacle, aki Dreamer címmel közös számot is készített a most gyilkossággal vádolt dzsihádista férfival.


De milyen ember volt személyesen? Kedves volt másokkal? Sosem említette, hogy mire készül?

Nem, soha nem beszélt másról, csak hogy rapper szeretett volna lenni. Váratlanul ért ez a sok szar, ami történt. És igen, egy igazán jószívű fiú volt.

Azt írtad egyik legutóbbi Twitter-üzenetedben: a gyilkosság az gyilkosság, bármiért történik is, és neked semmi közöd az egészhez, muszlim sem vagy, és az, hogy közösen készítettél vele számot, nem jelenti, hogy ugyanabban is hisztek. Mit gondolsz arról, amit tett?

Igen, azért írtam, mert nem teszi helyessé semmilyen elképzelés, akció. Abszolút ellenzem a háború minden formáját, ennyi.

Amikor ismerted, neki is mondhattad volna, hogy a gyilkosság csak gyilkosság.

Mondtam neki is. Ne címkézz fel így, mi vagyok én, a védőszentje? Nem. Ez a családja dolga.

El tudod képzelni, hogy megtette, amiről a hírekben olvasni? Hogy embereket gyilkolt meg?

Nem tudom, ember, én nem ő vagyok, sem abban a lelkiállapotban, amiben ő volt. Nem igazán tudom, min ment keresztül.Mikor láttad őt utoljára? Közös klipetek, a Dreamer tavaly került ki a netre.

Igen, akkortájt találkoztunk utoljára, azt hiszem.

Nem is búcsúzott el? Egyik utolsó üzenetében, tavaly nyáron azt írta: „A Tabanacle tesómmal készített TheUnknown mix lesz az utolsó zenei művem. Mindent hátrahagytam Allah kedvéért.”

Nem, haver, soha nem mondott semmit. És azért írta szerintem, hogy feladja a zenét Allah kedvéért, mert a zene meg van tiltva. És nem, soha nem búcsúzott el, mivel tudta, hogy kérdéseket tennék fel neki, és megpróbálnám lebeszélni róla.

Hogy érted, hogy meg van tiltva? Mármint a dzsihádistáknak?

Nem tudom, ember, azt mondták nekem, azért hagyta hátra a zenét, mert ez meg van tiltva az iszlámban, vagy ilyesmi. De ez nem az én vallásom, nem tudom, mi fér bele, és mi nem.

És mit gondolsz mindezek után róla?

A véleményem róla nem igazán érdekes a nagyvilág számára.

-

Mint arról korábban írtunk: a brit és amerikai titkosszolgálatok szerint feltehetőleg Abdel-Majed Abdel Bary az a dzsihádista, aki meggyilkolta James Foley amerikai újságírót.