A gyerekek fizetik meg az egyenlőtlenség árát

-

Ahogy nő a szülők közti jövedelmi egyenlőtlenség, úgy nő a gyerekek közötti különbség is, a hétköznapjaikban és lehetőségeikben is, áll az OECD frissen megjelent elemzésében.


Az OECD országaiban minden hetedik gyereket szegénységben él, és a gazdasági válság óta a tagországok kétharmadában nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Magyarországon is, ahol 2007-ben még a gyerekek 7.2 százaléka élt olyan háztartásban, ahol az átlag felénél is kevesebb kevesebb pénz jutott megélhetésre, és az arány 2012-re 16.7 százalékra nőtt az OECD adatai szerint.


Az OECD elemzése először vizsgálta a gyerekek jól-létét, és az adatok alapján azt írják, hogy a tehetősebb családok gyerekei egészségesebbek, és elégedettebbek az iskolában is. A szegényebb családokban élő gyerekek gyakran kevésbé találnak barátokra, és gyakrabban csúfolják, bántják őket. Az olvasási és problémamegoldási készségeik, a szülőkkel való kommunikációjuk, sőt a felnőttkori, választásokon való szavazási hajlandóságuk is gyengébb, vagyis a szülők közti egyenlőtlenség megjelenik a gyerekeik hétköznapjaiban és lehetőségeiben is, áll a tanulmányban.