A grafológus szerint Wałęsa írta az ügynökjelentéseket

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

-

Régen egészen más volt a kézírása – mondta a volt elnök ügyvédje.


A grafológiai vizsgálat kizárta, hogy meghamisították volna az ügynökmúlttal gyanúsított Lech Wałęsa beszervezésére utaló dossziét – közölte a Nemzeti Emlékezet Intézete. Az IPN ügyészi osztályának vezetője, Andrzej Pozorski szerint a krakkói igazságügyi szakértői intézetben elvégzett grafológiai vizsgálatnak nem az volt a célja, hogy Wałęsa esetleges ügynöki múltját bebizonyítsa, a volt elnök itt károsult személyként szerepelt. A Nobel-békedíjas volt munkásvezért tanúként hallgatták ki, s azt állította, hogy a dosszié iratain nem az ő kézírása látható.

A 235 lapnyi szakértői vélemény szerint az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon, több tucat kézzel írt jelentésen Wałęsa kézírása szerepel. Csak egyetlen, hatoldalas jelentést nem ő írt, de saját kezűleg írta alá minden oldalát – mondta Pozorski. Az IPN tavaly februárban hozta nyilvánosságra Wałęsa beszervezési és munkadossziéját. Ez az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig a kommunista belbiztonságnak (SB) adott jelentéseit és a saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.


Jelkép volt

Wałęsa többször hamisítványnak minősítette az iratokat. Az IPN ügyészi osztálya vizsgálatot indított, hogy kiderítse, az SB tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából tényleg meghamisították-e a Wałęsára vonatkozó dokumentumokat. A grafológiai vizsgálat ezen eljárás része volt.

Jarosław Szarek, az IPN elnöke szerint azt, hogy Wałęsa Bolek fedőnéven együttműködött az SB-vel, és ezért pénzt is kapott, már 2008-ban bebizonyították az IPN kutatói, Sławomir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk. Az SB és Lech Wałęsa című könyvük kiadása óta nem jelent meg olyan tudományos munka, mely megcáfolta volna e kutatás eredményét – mondta Szarek. Beszervezését maga Wałęsa is beismerte egy 1992-es nyilatkozatban, jóllehet azt később visszavonta.

Wałęsának az 1980, a Szolidaritás megalapítása után betöltött szerepét firtató kérdésre az IPN elnöke azt válaszolta: a lengyel független szakszervezet egyik alapítója a 80-as évektől nemcsak Lengyelországban, hanem az egész világon jelkép volt, II. János Pál pápa mellett ő volt a leghíresebb lengyel. „Ezt a tőkét azonban nagyon gyorsan szétforgácsolta, az önrombolás útjára lépett”, a múltjához való rendezetlen viszonya miatt


mára teljesen elveszítette tekintélyét

– mondta Szarek.

„Nem az a szándékunk, hogy Lech Wałęsát kitöröljük a történelemből. (...) Ma elmondható: ezentúl nem fér kétség Wałęsának az SB-vel folytatott együttműködéséhez” – mondta Szarek.


A volt elnök megítélése megváltozik.

Az IPN elnöke szerint mostantól kezdve kérdéseket lehet feltenni arról, milyen hatással volt Wałęsa 70-es évekbeli magatartása a rendszerváltás utáni döntéseire. Ugyanis „ez nyitott kérdés”.


Nem reagált

Wałęsa külföldön tartózkodik, és egyelőre nem reagált. Ügyvédje, Jan Widacki szerint az igazságügyi szakértői intézet véleménye semmit sem bizonyít, és Widacki kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogja a jelentést készítő szakértők kihallgatását, új szakértők felkérését. Kifogásolta, hogy az IPN Wałęsa 2016-ig keletkezett kézirataival vetette össze a hetvenes években keletkezett dokumentumokat. Az ügyvéd szerint a „sok állami dokumentumot aláíró, autogramokat osztó” elnök a 70-es években „egyszerű munkás volt, nem sokat forgatott tollat”, vagyis „teljesen más volt akkoriban a kézírása”.

A lengyel ügyészség szerint a szakértői vizsgálat során a dosszié iratait a Wałęsa által 1963 és 2016 között írt dokumentumokkal hasonlították össze. Az ügyészség „egyértelműnek, átfogónak és koherensnek” minősítette az igazságügyi szakértői intézet jelentését.


Az ellenzék megvédi

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke szerint az IPN sajtótájékoztatója „annak a háborúnak eleme volt, melyet a kormányzó Jog és Igazságosság, a PiS Wałęsa ellen, a lengyel történelem ellen folytat”. „Az IPN a PiS politikáját valósítja meg, pártpolitikát, a tekintélyek tönkretételének politikáját” – mondta Grzegorz Schetyna. Szerinte „azokat, akik ezt ma teszik, büntetőjogi és politikai felelősségre fogják majd vonni”.

Ryszard Petru, az ellenzéki Modern (Nowoczesna) elnöke azt mondta: „sokaknak közülünk


az a szerencsénk, hogy nem kellett azokban az időkben élnünk,

nem kellett szembesülnünk az SB-vel”. Wałęsáról úgy kell gondolkodni, mint aki „átugrott a gdanski hajógyár kerítésén, és elősegítette a kommunizmus megdöntését” – mondta Petru. Kijelentésével a politikus a volt munkásvezér mítosszá vált, a Szolidaritás megalapítását megelőző sztrájk során tett – egyes szemtanúk által kétségbe vont – cselekedetére utalt.

Stanisław Karczewski, a PiS jelöltjeként megválasztott szenátusi elnök csalódott Wałęsában, akire az 1990-es elnökválasztáson maga is szavazott. „Már bevallhatta volna együttműködését” – mondta Karczewski.