A GPS megmutatta, hogyan mozgott a merénylő a lopott kamionnal

Fotó: MTI/EPA/DPA / BRITTA PEDERSEN

-

A meggyilkolt sofőr küzdött a támadójával. Arcán szúrt sebek voltak.


Megerősítette sofőrje halálát a lengyel szállítmányozási vállalkozó. Ariel Zurawski kamionját használták a berlini merénylethez. Zurawski a rendőrségi fénykép alapján azonosította unokatestvérét, akit az ámokfutás után holtan találtak a vezetőfülkében. A férfit valószínűleg lelőtték. Zurawski szerint rokona minden bizonnyal szembeszegült a támadóval.


Biztonsággal megállapítható, hogy küzdött

– mondta. A vállalkozó szerint a képen unokatestvére véres és megdagadt arca látható, amelyen szúrt sebek vannak.

„A fotó nagyon drasztikus” – mondta, és először nem is akarta látni. A lengyel sofőr feleségének – aki utoljára hétfő délután 3 óra körül beszélt férjével – állítólag meg sem mutatták a fényképet.


Jó sofőr volt, az egyik utolsó jó a munkaerőpiacon

– mondta Zurawski. A megölt férfit felesége és 17 éves gyermeke gyászolja.


Acélszerkezetet szállított

A GPS-adatokból kiderül, hogy a kamionnal hétfőn háromnegyed 4 körül kezdett el valaki mozogni.


Úgy tűnt, mintha valaki gyakorolná a jármű vezetését

– mondta Zurawski.

A kamionnak acélszerkezeteket kellett szállítania, és hétfő délután óta a városban parkolt. A Berlin szívében, a Breitscheidplatzon rendezett karácsonyi vásáron tartózkodók közé hétfő este 8 óra körül hajtottak vele. A támadásban legalább 12-en vesztették életüket, és mintegy 50-en megsérültek.


Még keresik

A német rendőrök azt feltételezték, hogy a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. gyilkolta meg a sofőrt és rabolta el a kamiont. Ám Klaus Kandt, a berlini rendőrség vezetője szerint egyelőre nem bizonyították, hogy a pakisztáni gyanúsított ült a volánnál a támadás idején.