A görögöknek kell az euró

Fotó: MTI/MTVA / Alekszandrosz Vlahosz

-

A görögök tisztában vannak vele, hogy csak úgy nem kapnak pénzt a nemzetközi hitelezőktől.


Több ezren tüntettek csütörtök este Athén központjában, a parlament épülete előtt azt követelve, hogy Görögország őrizze meg az eurót mint fizetőeszközt.

A 6-7 ezer fős tömeg az „Európában maradunk” jelszót skandálta. „A legtöbb ember, akit itt lát, még soha nem vett részt tüntetéseken. De mi vagyunk a csendes többség, s nem akarjuk, hogy azok győzzenek, akik hangosabban kiabálnak” – mondta a megmozdulás egyik résztvevője, egy építőipari vállalkozás vezetője, aki hozzátette: ő például 100 százalékban egyetért a nemzetközi hitelezők Görögországgal szemben szabott feltételeivel. „Nem fognak nekünk pénzt adni csak úgy, feltételek nélkül. A hitelezőknek igazuk van: Görögországnak felelős politikát kell folytatnia” – mondta egy másik tüntető.

A közvélemény-kutatások szerint a görögök nagy része támogatja az euró megőrzését, még akkor is, ha nagyon sokan bírálják az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által az elmúlt években előírt megszorító intézkedéseket és azok társadalmi hatásait.


A csúcsvezetők is összeülnek

A görög válság mindenesetre egyre súlyosbodik: az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán nem született megállapodás, ezért Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének elnöke hétfő estére összehívta az eurózóna-országok csúcsvezetőinek tanácskozását.

Görögországnak június végéig mintegy 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie. Megállapodás hiányában az ország fizetésképtelenné válhat, ami megkérdőjelezné eurózóna-tagságának – sőt, talán EU-tagságának is – a fenntarthatóságát.