A görögök fogták a tollat, a franciák diktálták az újabb reformokat

Fotó: MTI/EPA/ANA / Szimela Pancarci

-

Lapértesülés szerint a franciák előre szóltak a görögöknek, Brüsszel mit fogad el és mit nem. Ciprasz csak ezután nyújtotta be újabb reformcsomagját.


A Le Monde honlapja szerint a francia elnöki hivatal szigorú felügyelete mellett a francia költségvetési tárca tisztviselői és a brüsszeli francia delegáció segített a görögöknek az újabb reformcsomag kidolgozásában. "A válság kiélesedése óta tisztségviselőket bocsátottunk Görögország rendelkezésére. A görögök fogták a tollat, minket edzőnek használtak" - mondta egy minisztériumi forrás a francia lapnak.

A Le Monde szerint a segítség abból állt, hogy egyes áfa- vagy nyugdíjjavaslatok kapcsán a franciák jelezték, hogy ez nem fog átmenni, másra pedig rábólintottak. A cél az volt, hogy az Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök által benyújtott programot ne utasítsák el ismét a hitelezők.

A görög kormányfő egyebek mellett adó- és nyugdíjreformot ajánlott az adósságenyhítésért cserébe a nemzetközi hitelezőknek. Az Eurócsoport szombaton fogja megvitatni az ajánlatot.

Közben több ezer baloldali görög szavazó kezdett tüntetést Athénban a parlamentnél, amelyben az éjjel meg is szavazták a megszorításokat.